Joodse begraafplaats Hattem

Tijdens de Open Monumentendag 2021 staat inclusie centraal. Het thema is: ‘Mijn monument is jouw monument’. Met dit thema sluit de Open Monumentendag aan bij het thema van de Europese monumentendagen: ‘Inclusive Heritage’.

Het platform mijnGelderland haakt hierop in met een ‘Special’. In deze special staan onder meer verhalen over ‘beladen erfgoed’ in Gelderland en erfgoed in de publieke ruimte – zoals de geschiedenis van wederopbouwwijken. Er is ook ruimte voor verhalen over plekken van samenkomst waar iedereen gelijk is, zoals: zwembaden, cafés en begraafplaatsen.

Een van de verhalen in het kader van ‘beladen erfgoed’ gaat over Joodse begraafplaatsen op de Noordwest-Veluwe waaronder die in Hattem. De joden in Hattem zijn zowel van Hoogduitse als Portugese afkomst. De begraafplaats werd in 1885 aangekocht. De begraafplaats telt nu 29 zerken van joden uit Hattem, Epe en Heerde.

De begraafplaats is vrij te bezoeken. Tijdens open monumentendag zijn er geen speciale activiteiten rondom de begraafplaats.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in