Edith de Jong met werk op Biënnale Litouwen

Edith de Jong is met een 4 meter lang doek van tyvek op de International Biennal Typography “Travelling Letters ’23: HOLOGRAMA” in de hoofdstad van Litouwen, Vilnius, te zien. De Jong heeft in haar studio in de Dijkpoort het werk gemaakt. Vijfendertig kunstenaars uit tien landen doen aan deze overzichtstentoonstelling mee die op 30 november geopend is (tot eind januari).

De Jong: “De Biënnale heeft als thema ‘hologram en hoe beelden en ideeën worden doorgegeven via ‘memes’, zoals genetische informatie wordt doorgegeven via de genen. Met dat thema ging ik in de Dijkpoort aan de slag. Het creatieve proces, waarbij ik me verdiepte in de doorgeven verhalen over de kosmos. Van de mythische verhalen uit het oude Egypte van 3300 voor Christus, naar de eerste geschreven vorm kosmos, door de Griekse filosoof Pythagoras, waarmee het eerste Westerse denken over de kosmos begon. De kosmos gezien als ordening en schoonheid.”

Universum verbeeld
“Wat volgde was de verbeelding van het centraal plaatsen van de zon in plaats van de aarde, de revolutie van Copernicus. En de driehoek, het vierkant en de cirkel van de Japanse Monnik Gibon. Allemaal manieren waarop men probeerde het universum te verbeelden en te duiden, wat de humus werd voor de latere wetenschappelijke Hubble Law en Big Bang. Dit heb ik verbeeld in een 4 meter lang doek van tyvek.”

In het aansluitende seminar in Vilnius nam De Jong op 1 december als spreker deel om het publiek mee te nemen van de Hanzestad Hattem naar Vilnius “op reis via de doorgegeven ideeën over de kosmos”.

Over werken de Dijkpoort
De Jong is werkzaam als beeldend kunstenaar en kunst- en erfgoed educator. “Mijn atelier in de Dijkpoort is tussen dat alles de centrale verbinder. Het is een rustpunt. Hier sluit ik me op voor, om met David Lynch te spreken, four hours of uninterrupted time. Volgens hem noodzakelijk om echt te kunnen verdiepen. Je vindt bijna nergens meer zulke dikke muren. Zij houden op een bijzonderen manier het geluid buiten, maar door de plek van de poort, midden in de historische binnenstad van Hattem, voel je je tegelijkertijd een onderdeel van de wereld. Je kunt je hier totaal terugtrekken en je verbeelding de vrije loop laten.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in