Bijdrage ChristenUnie 11 november: oog voor iedereen, omzien naar elkaar

Vanavond 11 november was er een gemeenteraadsvergadering over begroting en bezuinigingen. Arend Palland, fractievoorzitter ChristenUnie, sprak daar de volgende woorden.

Na een verkenning van een fusietraject met Heerde en Oldebroek oordeelde deze gemeenteraad in 2015 besloten ‘betekenisvol zelfstandig’ te willen zijn. In de jaren dat ik nu betrokken bij de gemeenteraad is dit telkens uitgangspunt geweest. In de afgelopen periode, in aanloop naar de begroting, waarin pijnlijk duidelijk wordt hoe scherp we aan de wind moeten varen heb ik hier over nagedacht. Drie thema’s tekenen de visie van de ChristenUnie hierop. Dat is: basis op orde, oog voor iedereen en nabijheid van bestuur. 

Basis op orde
De basis op orde heeft voor ons twee belangrijke assen. De eerste is investeren in een organisatie die in staat is haar basistaken en -diensten uit te voeren. Dat is geen luxe maar noodzaak. Een gemeente die niet investeert in haar ambtelijke organisatie, stelt haar eigen toekomst op het spel. Een tweede belangrijk onderdeel van de basis op orde is voldoende financiële reserves. De afgelopen jaren is de kreukelzone van onze financiën steeds kleiner geworden. Het is niet langer verantwoord deze trend te laten voortduren. We hebben financiële buffers nodig om ook in de toekomst betekenisvol zelfstandig te zijn. Het betekent voor de ChristenUnie ook als belangrijke voorwaarde dat kritisch naar eigen uitgavenpatroon wordt gekeken: daarom een benchmark. We zullen scherp aan de wind moeten varen en in een kleine gemeente kan niet alles. Zo bouwen we aan een gemeenschap die niet alleen sterk is in het nu, maar die ook zorg draagt voor de toekomst.

Omzien naar elkaar
Niet de kracht van individuele mensen maakt onze samenleving immers mooi, maar de plekken waar we samen zijn. Omzien naar elkaar, leven in wederkerigheid: dat is betekenisvol:

  • Daarom kiezen wij ervoor om niet te bezuinigen op het verenigingsleven. Dit verenigingsleven is de ruggengraat van onze gemeenschap. 
  • Daarom gaan wij niet bezuinigen op minimaregelingen. Wij blijven ons inzetten voor een vangnet dat zorgt dat niemand tussen wal en schip valt.
  • Daarom niet bezuinigen op mantelzorg: Mantelzorgers verdienen niet alleen onze dankbaarheid, maar ook onze ondersteuning. Het mantelzorgcompliment is een klein gebaar, maar het betekent veel voor diegenen die dag in, dag uit voor hun naasten zorgen. 

We hebben samen met andere partijen gezocht naar mogelijkheden om dit gestalte te geven in een amendement op het voorliggende besluit, zoals voorgedragen door D66.

Nabijheid van bestuur
De ChristenUnie denkt dat we veel meer de voordelen van onze schaal uitnutten. De ChristenUnie pleit voor een veel minder ambtelijk en af en toe wat meer ondernemende gemeente. Als we betekenisvol willen zijn, betekent dit ook dat het bestuur dichtbij de samenleving staat. Waarin maatwerk mogelijk is en creativiteit. Creativiteit die we hard nodig hebben als we kijken naar het traject hierna: De bezuinigingsopgave gaat niet alleen over 2025, maar ook in de jaren er na. Wij willen geen koude saneringen. Ga in gesprek met maatschappelijke partners, verenigingen, initiatieven uit de samenleving zoals het skatepark. Kijk wat mogelijk is om dingen slimmer, efficienter te organiseren, maar ook met creativiteit naar initiatieven die in de samenleving kunnen bijdragen aan betekenisvol zelfstandig zijn. 

Hoopvol
Als je de uitdagingen ziet waar we voor staan zinkt je de bijna de hoop in de schoenen. Alleen de voorkant al van begroting, met donkere wolken boven onze stad zouden je bijna de hoop doen verliezen. Waarom blijven we dan toch hoopvol? Als we kijken naar deze begroting dan zien ondanks die zorgen hoop. Waarin we betekenisvolle dingen kunnen blijven doen. 

Een hoopvol perspectief heeft zijn de gezinnen die we kunnen steunen, om te zorgen dat families kunnen rondkomen en zo kinderarmoede bestrijden. 

Een hoopvol perspectief voor het model Krachtig Hattem waaraan we helpen om als gemeenschap op onze opgroeiende kinderen te staan en ze een hoopvolle toekomst te geven. Het gezin centraal als veilige basis.

Een hoopvol perspectief voor plekken van ontmoeting in onze gezamenlijke ruimte, speeltuinen, skatebanen, en verenigingen. 

En een hoopvol perspectief waarin we het bestuur dicht bij de mensen houden. Niet tegenover elkaar, maar naast elkaar. Werken aan een sterke samenleving. Met ondernemerschap, soms een stukje durf. Besturen niet met ons hoofd, maar vooral met ons hart. Niet voor ons zelf, maar voor elkaar. 

Want uiteindelijk gelooft de ChristenUnie niet in de kracht van ons als raad. De kracht van een wethouder, of individuele ambtenaar. Van commissies en rapporten. Niet in onze kracht als fractie. Het is de veerkracht in de samenleving die maakt dat we hoopvol zijn over de toekomst. Het enthousiasme in de kerken, verenigingen, scholen, zorginstellingen en ook het hart verantwoordelijke besluiten bij iedereen die zich betrokken voelt bij deze stad en de mensen die er wonen. Dat maakt dat we hoopvol zijn. Vol hoop, en vol betekenis. 

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in