Wanden en plafonds verven: zo bereik je optimaal resultaat

Als wanden en plafonds geverfd moeten worden hangt het van een aantal factoren af of deze met een verfroller een frisse kleur krijgen of dat de nieuwe verf erop gespoten wordt. Welke afwegingen moet je maken om de juiste methode toe te passen?

De voorbewerking neemt de meeste tijd. Dat wil zeggen dat de ruwe oneffenheden moeten worden weggewerkt op wanden of plafonds. Een stukadoor weet daar raad mee en zal wanden of plafonds stucen of, als de mogelijkheid bestaat, deze voorzien van een dunne spuitlaag van stucwerk.

In dat laatste geval hoeft er maar een laagje van twee tot drie millimeter opgebracht te worden, wat met een geavanceerde compacte spuitmachine gebeurt. Voorstrijken is vaak niet eens nodig en drogen duurt maar kort. Veel minder lang dan wanneer er een dikke laag stuc is opgebracht. Dat scheelt in tijd.

In een handomdraai een kamer witten
En dan is daar het moment dat eindelijk die muren geverfd oftewel in de latex gezet kunnen worden. Daarvoor kan een verfroller prima dienstdoen. In een handomdraai is een kamer gewit en voorzien van een verse verflaag.

Gaat het echter om grotere oppervlakten zoals enorme plafonds of meters wand, dan is het spuiten een stuk efficiënter. Als de wanden of het plafond glad gepleisterd zijn, is dit met airless spuiten zo gedaan. Het meeste werk zit ‘m in het afplakken van de omgeving. Dat neemt even tijd. De voordelen van spuitwerk is dat dat uiteindelijk snel gebeurt en een strakke aanblik biedt.

Een ervaren stukadoor weet welke methode toe te passen
Of je een wand rolt of spuit hangt dus deels af van de afmeting. Ook is de afweging te maken of het een kwetsbare wand is. Als het een wand betreft in bijvoorbeeld een keuken waar iedereen maar langs loopt en waar veel handen langs gaan, dan volgen er vaak al snel beschadigingen. Die zijn minder goed weg te werken als een wand gespoten is. Betreft het echter een plafond, dan is airless spuitwerk heel goed toe te passen. Een plafond ziet er dan strak en glad uit in een gewenste kleur en zal zo snel niet beschadigen.

Een ervaren stukadoor en schilder zal exact weten wanneer een wand of plafond het beste geverfd kan worden met een roller en wanneer deze het beste gespoten kan worden. In alle gevallen mag je een strak resultaat verwachten. De structuur van rollen is uiteraard net even anders dan wanneer er gespoten wordt.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in