Poldermolen ontkapt voor restauratie

De Wapenveldse molen de Wielewaal wordt eindelijk gerestaureerd. Jarenlang werd er niet naar de molen omgekeken, maar sinds Edith de Jong eigenaresse werd van de molen en er een groepje enthousiaste vrijwilligers aansloot kreeg de molen de aandacht die ze verdient.

Maanden restaureren
Na honorering van de RCE subsidie is het opknaptraject in gang gezet. En 9 november was het zover: de kap van Molen de Wielewaal is met een hijskraan afgenomen voor herstel. Peter Scheuter is mede-verantwoordelijk. Scheuter is gecertificeerd restauratie-timmerman op Sinderen (daar zeggen ze ‘op’ i.p.v. ‘uit’ Sinderen). De restauratie gaat een aantal maanden duren. Ondertussen liggen de wieken in de tuin, zodat deze opgeknapt kunnen gaan worden. Er is een noodkapje ter bescherming van De Wielewaal geplaatst.

Bevlogen vrijwilligers
De enthousiaste club vrijwilligers bestaat uit: Robin van Katwijk (de molenaar die de Wielewaal draaivaardig houdt en beheert i.s.m. Edith), Andre Nibbelink (molenbouwkundige advies), Thomaz van Os (molenfederatie Gelderland). Daarnaast is de gemeente Heerde actief betrokken. Jaarlijks is er een klusdag door bevlogen jonge molenaars onder leiding van Robin van Katwijk.

Een voormalig directeur van de IJsselcentrale Zwolle kocht de molen destijds omwille van deze fascineerde techniek en bracht de molen vanuit Zuidveen (waar hij in 1870 is gebouwd) naar Wapenveld, waar de kleine molen sinds 1956 draaivaardig staat te wezen aan de Kanaaldijk 82.
De Wielewaal is van oorsprong een poldermolen.Poldermolens pompten voorheen de polder droog bij wateroverschot, maar wellicht is het iets dat bij het huidige klimaat weer ingezet kan worden.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in