Fabels en feiten over nieuwbouwwoningen

Bij een nieuwbouwhuis ben jij de eerste bewoner, een vaststaand feit. Maar dat jij de eerste bent die een sleutel krijgt, is natuurlijk niet waar. Hoe komt anders het bouwbedrijf bij je binnen. En dat een nieuwbouwwoning sfeerloos is, is ook een fabel.

Of je een voorkeur hebt voor een nieuw huis of een bestaande of zelfs renovatiewoning, dat hang af van jouw voorkeuren. Maar misschien ook wel van de plaats waar je gaat wonen, het aanbod en je budget. Toch zijn er ook een aantal fabels die misschien wel van invloed zijn op je keuze. We noemen er een paar van. Zodat je gewoon bewust een goede keuze kunt maken.

Is behangklaar voldoende?
Ook al is je huis net gebouwd, je moet zelf nog een en ander toevoegen om echt een goede basis te maken. Kijk je bijvoorbeeld buiten, dan moet je, als je later een tuin met mooie bloeiende planten wil, eerst nog goede vruchtbare grond (laten) aanbrengen. In huis zijn dat bijvoorbeeld de wanden. Meestal worden deze behangklaar opgeleverd. Dit behangklaar is niet in alle gevallen voldoende. Wil je bijvoorbeeld een fotobehang op de wand, dan kun je beter eerst de wanden egaal laten maken door een dunne laag stucwerk.

Renovlies beter dan stucen?
Dat de wanden van een nieuwbouwwoning altijd gaan scheuren, is een fabel. Vaak wordt het advies gegeven dat je beter voor renovliesbehang kunt kiezen om scheuren te voorkomen. Kies je voor een goede stukadoor dan weet deze wat voor voorbewerking nodig is om scheuren te voorkomen. Daar komt bij dat ook met renovliesbehang er een kans op scheuren bestaat. Alleen dan is onzichtbaar repareren bijna niet mogelijk. Daarnaast heb je met behang uiteraard altijd naden. Deze blijven meestal zichtbaar. Net als kleine oneffenheden als de ondergrond onder het renovlies niet glad genoeg was.

Qua kostenvergelijk is het belangrijk om te weten dat in een nieuwbouwwoning dikke lagen stukadoren helemaal niet nodig is. Eén of twee lagen dunpleister bijna altijd genoeg.

Nieuwbouw sfeerloos?
De sfeer is niet afhankelijk van de leeftijd van het huis maar van de bewoner. Daarbij is het belangrijk om te weten dat deuren, ramen, vloeren en wanden een grote invloed hebben. Net als het kleurgebruik en het licht in je huis. Wil je een oude sfeer maken, zul je daar bij een nieuwbouwhuis misschien iets meer moeite voor moeten doen. Maar ook een industriële sfeer is in een nieuwbouwhuis mogelijk. Bijvoorbeeld door het laten aanbrengen van beton cire.

De zolder doen we later
Als je een stukadoor inschakelt voor het stucen of airless latex spuiten van je wanden en plafonds, laat dan direct ook de zolder doen. De groene of bruine afwerkplaten op zolder zijn voor jou lastig mooi egaal wit te krijgen zijn. De stukadoor heeft daar wel de juiste middelen voor. Zo heeft de stukadoor Lelystad en omgeving waardevoller gemaakt door veel zolders tot volledige slaap- of werkkamers om te toveren.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in