“Is stembureaulid of teller iets voor jou?”

Op 20 maart zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschap en op 23 mei voor het Europees Parlement. Op deze dagen van democratie zijn veel mensen bezig om de verkiezingen in goede banen te leiden. Omdat er dit jaar twee verkiezingsdagen zijn, is de gemeente Hattem op zoek naar enthousiaste stembureauleden en stemmentellers.

Goed verloop van de verkiezingsdag
Als lid van het stembureau zorg je ervoor dat de stemming op de verkiezingsdag op een goede manier verloopt, samen met tenminste twee andere stembureauleden. Je voert administratieve werkzaamheden uit en stelt na afloop van de stemming de uitslag in het stemdistrict vast.

Hoe gaat het in zijn werk?
Als stembureaulid begin je ’s morgens om 07.00 uur. Gedurende de dag wordt met een rooster gewerkt, waardoor er genoeg tijd is om te pauzeren. De eindtijd varieert omdat de stemmen handmatig geteld worden. Stembureauleden zijn verplicht een training te volgen. Je moet 18 jaar of ouder zijn, de Nederlandse taal goed beheersen en nauwkeurig werken. Na jouw aanmelding neemt de gemeente je op op in het bestand van stembureauleden. Je wordt dan bij volgende verkiezingen benaderd met de vraag of je weer stembureaulid wilt zijn. Voor de werkzaamheden als stembureaulid ontvang je een vergoeding.

Stemmen tellen
Naast stembureauleden is de gemeente ook op zoek naar Hattemers die, na de sluiting van de stembureaus om 21.00 uur, willen helpen met het tellen van de stemmen. De stembureauleden hebben er al een lange dag opzitten, dus een beetje extra hulp bij het tellen komt goed van pas. Als stemmenteller word je rond 20.45 uur op het stembureau verwacht. Onder leiding van de voorzitter van het stembureau worden de stemmen met de hand geteld. Aan het eind van de avond is de verkiezingsuitslag van het stembureau bekend en help je met het opruimen van de stemhokjes en de stembiljetten. Voor de werkzaamheden als stemmenteller ontvangt je een kleine vergoeding.

Aanmelden
Dat die je online via dit formulier: aanmelden stembureaulid of stemmenteller of je belt met Andries Held (038) 443 16 16.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in