Hattem gaat anders tellen

Meer dan de helft van Gelderse gemeenten neemt extra maatregelen om de Tweede Kamerverkiezingen in november van dit jaar vlotter te laten verlopen. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland langs alle gemeenten. Gemeenten openen op 22 november extra stemlokalen, zorgen voor meer vrijwilligers die tellen of kiezen ervoor op een andere manier te tellen. Ook Hattem gaat anders tellen.

Tellen duurde te lang
Bij de Provinciale Statenverkiezingen en de verkiezingen voor de waterschappen afgelopen maart, duurde het tellen van de stemmen erg lang. Dat kwam onder meer door een storing, zoals in Nijmegen. Daarnaast was de opkomst hoger dan verwacht en moesten er twee verkiezingen geteld worden.
Al met al zorgde het ervoor dat het tellen tot diep in de nacht duurde, wat zorgde voor vermoeidheid bij de tellers. Dat willen gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de verkiezingen, nu voorkomen.

Anders tellen
De gemeente Hattem gaat over naar het zogenoemde centraal tellen. De gedachte is dat de tellers op woensdagavond eerder klaar zijn met het tellen en dat ze minder vermoeid zijn. Op woensdagavond, de dag van de verkiezingen, worden de stemmen per partij geteld. “De volgende dag, dus donderdag 23 november tellen we de stemmen van alle stemlocaties per partij en kandidaat op een centrale plek door ‘verse tellers’. Op deze manier kunnen de stembureaus eerder hun werkzaamheden afronden en brengen we meer rust in het telproces”, vertelt een woordvoerder van de gemeente Heumen.

bron: Omroep Gelderland

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in