Bijzondere vondst voor Nederlands Bakkerijmuseum

Het Nederlands Bakkerijmuseum, gevestigd in Hattem, is in het bezit gekomen van bijzondere ramen afkomstig uit een bakkerij in Zeist. De bakkerij is al sinds de tachtiger jaren niet meer in gebruik maar de dochter van de bakker is tot op hoge leeftijd in het pand blijven wonen. Een klein kamertje achter de winkel was voor haar voldoende. Daar waakte ze decennia lang over het erfgoed van haar ouders en liet het tot haar dood onaangeroerd. Dat erfgoed vermaakte ze testamentair aan het Nederlands Bakkerijmuseum. Op de stoffige zolder boven de bakkerij lagen, verpakt in oude meelzakken en daarom aan het oog onttrokken, drie fraaie glas in loodramen. Gehavend maar niet onherstelbaar beschadigd.

Gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog
Bijzonder aan de ramen is dat ze vervaardigd zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Glaskunstenaar Paul Blom ontwierp ze in 1942 bij atelier De Lint te Delft. De ramen zijn destijds nog wel afgeleverd bij de opdrachtgever maar nooit geplaatst. De voortgang van de oorlog gooide roet in het eten en de ramen raakten in de vergetelheid. Na de oorlog werd de bakkerij weer in gebruik genomen en meerdere keren gemoderniseerd. De ramen bleven echter onaangeroerd.

Tentoongesteld
Na een grondige en vakkundige restauratie zijn de ramen nu wel te bewonderen. Niet in Zeist zoals oorspronkelijk de bedoeling was maar in Hattem.  Tijdens de zomervakantie toont het Nederlands Bakkerijmuseum de ramen samen met een groot deel van de bakkerij-inventaris uit Zeist.  Samen met bakactiviteiten, theatershows en versgebakken poffertjes voldoende reden voor een bezoek de komende maanden.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in