Doe mee met libellen tellen

De nationale tuinvogeltelling is al helemaal ingeburgerd. Hiermee wordt de stand van zaken op het gebied van (tuin)vogels gepeild. Voor libellen is er ook een dergelijke telling, waarin wordt gepeild hoe het gaat met de libellensoorten in onze tuinen. Meedoen is eenvoudig: kijk tijdens het telweekend van 9 t/m 11 juni uit naar libellen in je tuin en geef door wat je ziet.

Aanleiding
Door het verdwijnen van natuur, klimaatverandering en watervervuiling gaat het met veel libellensoorten niet goed. Door te tellen kan er een beeld geschetst worden hoe het precies met ze gaat. Dat is niet alleen van belang in natuurgebieden, maar ook in de tuin. Vooral in tuinen met een vijver komen libellen veel voor. Meehelpen kan via www.tuintelling.nl door te geven welke libellen je in jouw tuin ziet. Na de telling worden op deze site ook de resultaten, inclusief vergelijking met voorgaande jaren, gepubliceerd.

Hulp bij het herkennen
Er zijn diverse soorten libellen die je zou kunnen zien, waaronder de gewone pantserjuffer, houtpantserjuffer, lantaarntje, azuurwaterjuffer en de platbuiklibel. Om je te helpen bij het herkennen heeft De Vlinderstichting een aantal herkenningstips op een rij gezet. Ook kun je online libellencursussen volgen. Kijk op www.vlinderstichting.nl/libellen-herkennen.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in