Van 30 oktober tot en met 5 november wordt voor de derde keer de Nationale Klimaatweek (NKW) georganiseerd. Dan komt heel Nederland in actie om te laten zien welke klimaatstappen burgers, bedrijven, gemeenten en organisaties nemen. Om mensen te inspireren om ook mee te doen, wordt er gezocht naar een klimaatburgemeester voor Hattem.
Klimaatburgemeesters als inspirerend voorbeeld
Het klimaatburgemeesterschap is niet alleen voor volwassenen, ook jongeren kunnen zich opgeven. Als Klimaatburgemeester ben je iemand die zich inzet om CO2-uitstoot te verminderen, om de doelen in 2030 te halen. Dat kan met een groot initiatief, maar ook met iets kleins. Iemand die bijvoorbeeld veel energie bespaart, duurzamer reist of klimaatbewuster consumeert. De Klimaatburgemeester van Hattem deelt zijn of haar verhaal en organiseert in de klimaatweek een activiteit om bewoners enthousiast te maken om bewuster te leven en zo bij te dragen aan de klimaatdoelen. De titel ‘Klimaatburgemeester’ is geen officiële titel en geeft je geen juridische rechten en/of plichten.
Klimaatburgemeester van Zwolle aan het woord
Ook bij de buurgemeentes van Hattem zijn klimaatburgemeesters aangesteld. De eerste klimaatburgemeester van Zwolle was Spencer Roozeboom, die eind vorig jaar na één jaar klimaatburgemeesterschap het stokje heeft overgedragen aan maar liefst vier opvolgers. We vroegen hem hoe hij terugkijkt op dat jaar. Hij laat weten dat het klimaatburgemeesterschap deuren opent, waardoor je (meer) mogelijkheden krijgt om mensen te inspireren om zelf stappen te zetten. Zeker als duurzaamheid een passie van je is, kun je op deze manier goed mensen bereiken om je passie over te brengen. Spencer is initiatiefnemer van acht verschillende initiatieven op het gebied van duurzaamheid, van het zaaien van een bos (Stadshagerbos) tot het vergroenen van daken en verschillende bewonerscollectieven. Spencer sluit af over zijn klimaatburgemeesterschap: “Het is veel makkelijker om te doen als dat je denkt. Het is bovendien ook maar kort, tenzij je het uit jezelf langer wilt doen. En hoe je het aanpakt, dat is helemaal aan jou. Andere klimaatburgemeesters uit Nederland kunnen je van tips voorzien waar je uit kunt kiezen wat bij jou past.”
Wat is er al in Hattem waar je bij aan kunt sluiten?
Hattem heeft al verschillende initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Zo is er het Young Energy Team, Powered By Hattem, de Green Deal, Hattemer Groene Wereld brengt mensen samen die een buurtmoestuin of voedselbos willen en ook doen we in Hattem weer mee met het Tegelwippen (waar we vorig jaar de regioprijs wonnen).
Sluit jij je ook aan bij de andere Klimaatburgemeesters?
Door het hele land zetten vorig jaar maar liefst 245 Klimaatburgemeesters zich op hun eigen manier in om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat. Zij inspireerden andere mensen in hun omgeving om bewuster om te gaan met het klimaat. Wil jij deze rol vervullen voor Hattem? Dan kun je je aanmelden op www.nkw2023.nl/klimaatburgemeester/aanmelden.