Puzzeltocht, brood, soep en schatgraven op Devotiefestival

Stichting Recreatie Wapenveld, Rond Uit Hattem, christelijk centrum De Hezenberg uit Hattem en Jeugd met een Opdracht uit Heerde organiseren dit jaar voor de vijfde keer het Devotiefestival. De werkgroep die bestaat uit vertegenwoordigers van deze vier organisaties, aangevuld met particulieren heeft het programma klaar.

Aandacht voor de kinderen
“Na de wandel- en fietstochten van de afgelopen jaren, gaan we dit jaar de activiteiten vooral richten op kinderen en concentreren op bezoekerscentrum Vrieze’s Erfgoed in Wapenveld. Hiermee proberen we te laten zien dat het sobere leven van de fraters in het klooster Hulsbergen een bijzondere bekoring had”, vertelt Roel Docter namens de werkgroep.

Verhalenvertellers
Speciale aandacht is er voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Voor hen is er puzzeltocht door het Kloosterbos naar camping ’t Klooster aan de Ellenhoorn. Onderweg komen de deelnemers een drietal verhalenvertellers tegen. “Zo kunnen de kinderen met hun ouders en opa’s en oma’s kennis maken met de directe omgeving waarin de bewoners van het klooster in de middeleeuwen leefden”, vertelt Docter.

Schatgraven
Op camping ’t Klooster kunnen de kinderen schatgraven. Dit onderdeel is gebaseerd op een vondst in 1934 van honderden munten afkomstig van het klooster Hulsbergen. En om de deelnemers ook het Middeleeuwse vervoer te laten beleven, worden ze met paard en wagen teruggebracht naar Vrieze’s Erfgoed. Op het terrein van molen de Vlijt zijn mensen actief met middeleeuwse vaardigheden als potten bakken, mandvlechten, beeldhouwen, glas in lood maken en boekbinden. Kinderen kunnen zelf kaarsen dompelen in de bijenstal, tarwe malen en genieten van pannenkoeken.

Omzien naar elkaar
Op Vrieze’s Erfgoed neemt men nog een traditie uit het kloosterleven over: het gratis uitdelen van soep en brood. Docter: “Het beginsel van de Moderne Devotie vanuit het Evangelie van Jezus Christus was vooral gekenmerkt door het omzien naar elkaar. Dit in de zorg voor armen, het onderwijs aan de jeugd en ziekenzorg. Met het uitdelen van soep en brood verwijzen we hiernaar.”

Het Devotiefestival wordt gehouden op zaterdag 1 juni van 10.00 tot 16.00 uur. Meer informatie is te lezen op: www.vriezeserfgoed.nl.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in