Devotiefestival richt zich op ‘Levend water’

Het 3e Devotiefestival dat op zaterdag 12 mei wordt gehouden heeft dit jaar onderdelen als een fietstocht door het gebied van de hoogwatergeul, een pelgrimage vanaf landgoed De Hezenberg in Hattem, een pleisterplaats voor jonge pelgrims op Vrieze’s Erfgoed en pizza’s uit een houtoven bij de Hervormde kerk in Vorchten.

Het thema is dit jaar ‘Levend water’ naar aanleiding van de film ‘Meander’ van de legerpredikant Mark Boersma uit Wapenveld. Daarin laat hij zien dat water altijd en overal weer anders stroomt maar dat gescheiden waterstromen uiteindelijk samen komen om te meanderen naar hun eindbestemming.

“Zo kunnen ook mensen uiteindelijk ook altijd weer samen op pad gaan om hun doel te bereiken. Die levenshouding ligt ook aan de basis van de Moderne Devotie”, zegt voorzitter Roel Docter van de werkgroep die het festival organiseert.

Die bestaat uit vertegenwoordigers van de toeristische organisaties Rond Uit Hattem, Stichting Recreatie Wapenveld, Wij zijn Heerde, het pastoraal centrum De Hezenberg en Jeugd met een Opdracht uit Heerde. Met het Devotiefestival grijpt men terug op de historie van het klooster Hulsbergen in Wapenveld.

De eerste fraters vestigden zich in 1407 in de buurtschap Hulsbergen en bouwden daar uiteindelijk het klooster Sint Hiëronymus. De bewoners waren volgelingen van Geert Groote, de grondlegger van de Moderne Devotie. De Devoten waren vooral heel praktisch bezig in armen- en ziekenzorg, in het onderwijs en in Wapenveld ook heel praktisch in het watermanagement in de waterrijke omgeving van Hattem en Wapenveld. “Vandaar dat de film van Mark Boersma ons ook bijzonder aansprak. Het samen optrekken van mensen is de verbinding zoals de organisatie van het festival ook laat zien”, aldus Roel Docter.

Tussen 10.00 en 13.00 uur kunnen wandelaars starten voor een pelgrimage met Gert Wijnstok vanaf de Hezenberg. Vanaf Vrieze’s Erfgoed in Wapenveld, de Verbinding in Vorchten en de Hezenberg kan men starten voor een fietstocht door het gebied van de Hoogwatergeul. Op Vrieze’s Erfgoed is een expositie ‘Het water de baas’, een monnikenwerk rond Wapenveld over de historie van de waterbeheersing vanaf klooster Hulsbergen.

Tijdens de tocht maakt men ook kennis met de kunstwerken in het project Oude IJsselloop, met de oudste nog in gebruik zijnde kerk van Nederland in Vorchten, het molencomplex en het monument voor de Basjkieren in Veessen en de stiltetuin Thomas a Kempis op Landgoed de Oldenbelt in Heerde. Deelname kost 5,00 euro, voor kinderen in de basisschoolleeftijd gratis. Dit is inclusief koffie/thee, soep en een pizzapunt bij de kerk in Vorchten.