Kooi van Wassenaer in Ridders van Gelre bij Omroep Gelderland

Maandagavond staat het verhaal van de Kooi van Wassenaer centraal in het programma Ridders van Gelre bij Omroep Gelderland. Deze historische gebeurtenis gaat over de gevangenneming van de Amsterdamse legerleider Jan van Wassenaer. Hij werd gevangen gezet in een kooi, hoog in een toren van het kasteel De Dikke Tinne in Hattem.

De Ridders van Gelre doen wekelijks verslag van hun zoektocht naar de geschiedenis van Gelre. Het Hertogdom Gelre was een machtig rijk met bloeiende steden, welvarende vorsten en dappere ridders in schitterende kastelen. Ridders Bas en René gaan op onderzoek naar de opkomst, de glorie en de ondergang van het Hertogdom Gelre.

Tijdens het Dikke Tinnefestival dit jaar waren zij aanwezig en zijn opnames gemaakt van het spektakelstuk van De Kooi. Op maandag zijn de opnames te zien in het programma Ridders van Gelre bij onze mediapartner Omroep Gelderland. De aflevering is vanaf 17.20 uur te zien en wordt elk uur herhaald.

Of bekijk ‘m hier (terug) >Kooi van Wassenaer vanaf 21 min. 12.

Ridder Bas is inmiddels in Hattem aangekomen, waar het Dikke Tinne festival is volop aan de gang is. De inwoners van Hattem spelen een glorieuze gebeurtenis na uit de Gelderse vrijheidsoorlog. Jan van Wassenaar wordt als gevangene de stad ingevoerd. Hij was een Hollandse graaf die namens de Habsburgers tegen de Geldersen vocht. In 1512 viel een Gelders leger met veel Hattemse soldaten Amsterdam aan. De stad werd volledig geplunderd en het Gelderse leger nam Jan van Wassenaar gevangen. Hertog Karel van Gelre zal hem vandaag berechten op de markt in Hattem, in gezelschap van zijn legeraanvoerder Maarten van Rossem. Jan wordt opgesloten de toren van Karels Hattemse vesting, de Dikke Tinne.
Maar de ridders zijn hier met een missie, het ontrafelen van het geheim van de hertogin. Ze gaan naar de kerk van Hattem, waar Elisabeth hoogstwaarschijnlijk regelmatig de mis heeft bijgewoond. Daar klinkt de stem van de hertogin. Hun missie van vandaag is geslaagd. Het verhaal van Elisabeth is verteld. Maar met Gelre liep het minder goed af. Hertogin Elisabeth en Hertog Karel kregen geen kinderen; voor de Habsburgse Keizer aanleiding om het Hertogdom Gelre te veroveren en aan de Nederlanden toe te voegen. Maar dat was onrechtmatig. Want toen hertog Karel van Gelre overleed, was zijn tweelingzus nog in leven: “Ik, Philippa ben de vergeten hertogin van Gelre. Ontrafel mijn geheim…”

Kijk ook op www.omroepgelderland.nl/riddersvangelre

 

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in