Start van het Hanzejaar met gigantisch opblaaspaard en een enorme kooi

“Kampen pakte uit met zijn kogge, Elburg presenteerde een speciaal Hanzekwartetspel, maar Harderwijk en Hattem stalen de show tijdens de aftrap van Hanzejaar.” Dat is de conclusie van het artikel van onze mediapartner Omroep Gelderland over de start van het Hanzejaar. De rest van het artikel mogen we ook delen.

Hattem en Harderwijk
Inwoners van Hattem hadden een enorme kooi meegenomen naar de IJsselkade in Kampen. Zo nu en dan sloten acteurs daar de Hollandse legerleider Jan van Wassenaar in op. Hij zat tussen 1512 en 1514 gevangen in de kooi. Het gevaarte hing ooit aan één van de torens van de Dikke Tinne, het kasteel dat in de Hanzetijd in Hattem stond.
Harderwijk presenteerde zich in Kampen met een reusachtig opblaaspaard. Het is een uitvergrote replica van het Hanzepaardje dat te zien is in Stadsmuseum Harderwijk. Dit object bewijst de verbondenheid van de stad met het Hanzegenootschap. Het originele paardje is rond 1300 gemaakt als een gewichtje om de echtheid van munten te bepalen. Op het hoofd staat de letter ‘H’. Die verwijst naar de Noorse koning Haakon. Toch is het Hanzepaardje in Harderwijk gevonden.

Zutphen en Doesburg
Ook de Gelderse steden Zutphen en Doesburg waren zaterdag in Kampen aanwezig tijdens de startbijeenkomst van het Hanzejaar. In beide steden zijn de komende maanden veel evenementen en activiteiten om de geschiedenis van het middeleeuwse handelsgenootschap in de schijnwerpers te zetten. In Zutphen is vanaf vrijdag 2 juni een tentoonstelling te zien over de Hertog van Gelre en de Hanze. Doesburg is op zaterdag 10 juni weer het toneel van de traditionele Hanzedag.

Wat is de Hanze?
De Hanze was een bondgenootschap van middeleeuwse handelssteden dat bestond van de dertiende tot en met de zeventiende eeuw. Traditioneel worden vooral plaatsen langs de IJssel en de voormalige Zuiderzee als Hanzesteden gewaardeerd. Toch waren bijvoorbeeld ook Arnhem, Nijmegen, Tiel en Zaltbommel lange tijd lid van het Noord-Europese handelsgenootschap. In Overijssel zijn Kampen, Zwolle, Deventer en Hasselt bekende Hanzesteden.

Podcast
Elburg had de stadsomroeper naar Kampen gezonden om de start van het Hanzejaar op te luisteren. Hij presenteerde het nieuwe Hanzekwartetspel en een Hanzehoorspel dat binnenkort als podcast te downloaden is op Spotify. Harderwijk had een podium opgebouwd waar bezoekers een voorproefje kregen van de geluid- en lichtshow Keys of Light.
Een registratie van de startbijeenkomst voor het Hanzejaar is zondagmiddag (2 april) te zien bij Omroep Gelderland. De uitzending begint om 13.00 uur en wordt om 14.00 uur en 15.00 uur herhaald. De presentatie is in handen van André van der Zee, René Arendsen en Sarah de Geest.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in