Ministerie houdt zich niet aan uitspraak, dus weer rechtszaak over Lelystad Airport

Ze hebben al meerdere keren gelijk gekregen van de rechter en de Raad van State, maar nog altijd heeft Stichting HoogOverijssel niet de juiste documenten gekregen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

En dus staan de stichting en het ministerie donderdagmiddag wéér tegenover elkaar bij de Raad van State.”Wat moet je nog doen als een ministerie zich keer op keer niet aan een uitspraak houdt?”

Stikstofuitstoot
Leon Adegeest wordt er inmiddels naar eigen zeggen aardig moedeloos van. “Het ministerie blijft ons maar tegenwerken, alles wordt getraineerd.” Adegeest zet zich via HoogOverijssel en de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen al lange tijd in tegen de komst van Lelystad Airport. Volgens hem kloppen de berekeningen van het ministerie niet en zou de stikstofuitstoot van het nieuwe vliegveld veel hoger liggen dan toegestaan.


Na twee jaar nog geen antwoord
“We hebben alle berekeningen al gecontroleerd met de gegevens die wij kunnen vinden. Er is geen enkele manier waarop we uitkomen op dezelfde gegevens als het ministerie. Daarom hebben we in januari 2020, bijna twee jaar geleden, een WOB-verzoek gedaan: hoeveel stikstofruimte neemt Lelystad Airport in beslag, en hoe is dat berekend?” Twee jaar later heeft de actiegroep nog altijd geen antwoord. “Terwijl de rechter al heeft bepaald dat we recht hebben op alle documenten. In het hoger beroep tegen dat besluit kwam het ministerie ineens zelf met de belofte dat ze ons het juiste bestand zouden sturen.”

Foto: RTV Hattem

‘Parameters zijn veranderd’
De hele procedure draait nu nog om één bestand. Daarin staan de gegevens die het ministerie heeft gebruikt om te berekenen hoeveel stikstofruimte Lelystad Airport inneemt. “We weten bijna zeker dat het ministerie tussendoor bepaalde parameters heeft veranderd, waardoor de cijfers gunstig zouden zijn”, legt Adegeest uit. “Het ministerie ontkent dat, maar wil het document waarmee we dat kunnen controleren niet vrijgeven. Het is een technisch verhaal, maar het komt er op neer dat het ministerie valsheid in geschrifte pleegt. Daarvan hebben wij ook aangifte gedaan.”

‘Er klopt geen zak van’
En voor die aangifte is het bestand, waar het donderdag om draait, zo hard nodig. “Daarmee kunnen we definitief bewijzen dat de aangifte terecht is.” Ondanks dat de Raad van State zes weken geleden nog het ministerie opdroeg dit document te overhandigen aan HoogOverijssel, heeft Adegeest nog niets ontvangen. “Twee dagen geleden kregen we ineens weer een document toegestuurd, maar dat was ook niet het document waar het om ging. Er klopt geen zak van. Ik heb zelf al aangeboden met mijn laptop naar het ministerie te komen, want ik denk dat ik binnen een half uur het juiste document heb gevonden. Maar dat willen ze niet en dus blijven ze maar vertragen en tegenwerken.”

Dus voert hij donderdagmiddag maar weer een spoedprocedure tegen het ministerie. “Spoed is wel nodig. Niet alleen voor die aangifte, maar ook omdat de PAS-meldingen binnenkort gelegaliseerd gaan worden en wij voor die tijd willen laten zien dat het vliegveld daar geen recht op heeft. Ondertussen is er ook nog een formatie aan de gang, ik hoop dat de partijen duidelijk te zien krijgen dat er gesjoemeld wordt.”

Krijgen waar je recht op hebt
Donderdagmiddag vindt de spoedprocedure plaats. Wanneer de rechter uitspraak doet, is nog niet bekend. “Ik ben er wel van overtuigd dat de we Raad van State wéér kunnen overtuigen van ons gelijk”, zegt Adegeest. “Maar ik ben vooral bang voor wat het ministerie ermee gaat doen. Want als ze zich dan weer niet houden aan de uitspraak, wat moeten wij dan nog? Hoe krijgen wij waar we recht op hebben?”

Bericht van mediapartner Omroep Gelderland

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in