‘Gevangen in een paradijs’ nieuwe tentoonstelling Voerman Stadsmuseum Hattem

Het Voerman Stadsmuseum Hattem opent zaterdag 17 juli de nieuwe tentoonstelling ‘Gevangen in een paradijs’. Deze tentoonstelling werpt een blik op het leven en werk van Jan Voerman senior en junior, met bijzondere stukken uit het familiearchief en veel nooit eerder geëxposeerd werk van Voerman junior.

Tegelijk met de opening van deze tentoonstelling wordt 17 juli het gelijknamige boek gepresenteerd, dat is geschreven door Kees Opmeer uit Ruinen. Het boek ‘Gevangen in een paradijs’ kwam tot stand in samenwerking met Peter Voerman en diens zoon Tijs. Peter Voerman is de kleinzoon van Jan Voerman junior. Dit boek is vanaf deze zaterdag voor 34,95 euro te koop, onder meer in de winkel van het museum.

Attributen
De tentoonstelling toont attributen uit het familiearchief zoals oude glasplaatcamera’s waar Jan Voerman senior vanaf 1900 mee fotografeerde, de schilderkist van Jan Voerman junior, brieffragmenten, en lithodrukken. Van Jan Voerman junior wordt ook veel, vaak nog niet eerder geëxposeerd, jeugdwerk tentoongesteld.
Speciale aandacht is er voor Anna Voerman–Verkade. Ze was niet alleen de steun en toeverlaat in het gezin en de boekhouder van Voerman senior, maar ook een vrouw die veel aandacht had voor mensen met minder kansen. Ze was, samen met dochter Edu, een van de grondleggers van het Montessorionderwijs in Nederland.

Paradijs
In de titel van tentoonstelling en boek wordt gerept van ‘een paradijs’. Jan Voerman senior bouwde in Hattem aan zijn geliefde IJssel zijn eigen paradijs. In de achtertuinen van zijn huis en zijn ateliers had hij een grote tuin waarin hij zijn eigen groente en fruit teelde. Voor Jan Voerman junior waren het huis en de tuin niet alleen maar een paradijs. Omdat Jan junior een zwakke gezondheid had, kreeg hij thuisonderwijs van zijn moeder en verschillende kindermeisjes en schilderlessen van zijn vader. Pas in 1912, 22 jaar oud, mocht hij naar de Rijksacademie voor kunsten in Amsterdam. Maar toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak ging hij weer in Hattem wonen. Mede daarom is Jan Voerman  junior altijd een ‘eenzame kunstenaar’ gebleven, zoals zijn vrouw Hetty Voerman-Mansholt hem bij zijn overlijden in 1976 kenschetste.

Lezing
Ter gelegenheid van de presentatie van tentoonstelling en boek zal Peter Voerman 17 juli een lezing houden in de Gasthuiskerk aan de Achterstraat in Hattem. Deze lezing begint om 15.30 uur en is gratis toegankelijk. De officiële opening van de tentoonstelling en de presentatie van het boek wordt 17 juli om 16.30 uur voor genodigden gehouden in het Voerman Stadsmuseum Hattem.
Met de lancering van een tentoonstelling in combinatie met de verschijning van een boek doet het Voerman Stadsmuseum Hattem opnieuw van zich spreken. In november 2019 introduceerde het museum al de tentoonstelling èn het boek ‘In Vervoering van Voerman’. Hierin stond de persoon en kunstenaar Jan Voerman senior centraal.

De tentoonstelling ‘Gevangen in een paradijs’ is tot en met 30 november in het Voerman Stadsmuseum Hattem te bekijken.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in