De overlast was in 2019 in sommige gemeenten erg groot: rondvliegende brandhaartjes van de eikenprocessierups veroorzaakten veel jeuk en irritatie. De gemeenten en de provincie gaven in de jaren erna miljoenen euro’s uit aan de bestrijding van de jeukrups. En dat doen ze dit jaar opnieuw, blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland.
In 2019 meldden veel mensen zich met ernstige jeukklachten bij de huisarts. Vooral in de maand juni was er een piek, maar vorig jaar bleef die piek uit, blijkt uit onderzoek van het Nivel. Ondanks die afnemende overlast blijven de budgetten voor de bestrijding in Gelderland ongeveer hetzelfde als voorgaande jaren.
Bij elkaar opgeteld gaat het om minstens 2,5 miljoen euro, maar dat bedrag ligt waarschijnlijk nog enkele tonnen hoger: meerdere gemeenten waren niet in staat exact aan te geven hoeveel geld er voor de bestrijding gereserveerd is. Op enkele plekken is het budget iets verlaagd, omdat ze daar voorzichtig de gunstige effecten zien van eerder genomen maatregelen. Wat doet Hattem in de strijd tegen de eikenprocessierups?
Maar wat doen gemeenten en de provincie precies met het geld? De provincie, die een half miljoen euro beschikbaar heeft om de overlast in te dammen, bespuit nu al boomtoppen met een bestrijdingsmiddel dat jonge rupsen doodt. Ze doen dat ook bij eiken die op plekken staan waar grote evenementen plaatsvinden, zoals de Nijmeegse Vierdaagse of de Zwarte Cross.
Naast die preventieve bestrijding gebeurt het ook curatief: wanneer ergens een overlastgevend nest ontstaat, wordt deze weggezogen.
Natuurlijke vijanden stimuleren
De gemeenten kiezen, net als de provincie, voor een mix van voorkomen en genezen. Biologische bestrijdingsmiddelen en mezenkastjes worden het meest ingezet, maar veel gemeenten proberen in de buurt van eiken ook speciale mengsels van bloembollen in te zaaien. Die moeten de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekken. Naast koolmeesjes zien ook gaasvliegen en sluipwespen de jeukrups namelijk als een ware delicatesse, en juist die soorten probeert de gemeente met een bloemmengsel te lokken.
Na de provincie geeft de gemeente Ede het meeste geld uit aan de bestrijding. Ede heeft er zo’n drie ton voor gereserveerd. In Westervoort doen ze het met een fractie van dat bedrag: daar is 3.000 euro vrijgemaakt.