Jeukrups heeft in Hattem geen last meer van chemische bestrijding

De gemeente Hattem stopt met het gebruik van Xentari als chemisch bestrijdingsmiddel tegen de eikenprocessierups. Het middel werd tot vorig jaar in Hattem ingezet voor de bestrijding, maar inmiddels is gekozen het al ingezette beleid van meer biodiversiteit uit te breiden.

Wethouder Carla Broekhuis: “Wij bestrijden de processierups niet meer op chemische wijze, omdat veel mensen hier tegen zijn. We hebben ruim 150 nestkastjes opgehangen die zijn gemaakt door medewerkers van Zoethout. Verder zaaien we meer bloemen en kruiden die aantrekkelijk zijn voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.” Deze natuurlijke vijanden, zoals de koolmees, eten graag de insecten die op de bloemen afkomen, maar ze zijn ook gek op de rupsen die ze met haartjes en al opeten.

Als aanvulling hierop zullen in opdracht van de gemeente nesten van de eikenprocessierups worden weggezogen. “Waar nesten worden vastgesteld, laten we ze afzuigen. Wij hebben de hotspots waar veel van deze nesten zijn goed in beeld. Mocht er enige overlast zijn, dan kunnen wij op die overlastplekken extra afzuigen. Als het aan mij ligt gaan we niet meer terug naar chemische middelen,” aldus de wethouder.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in