Is het mogelijk de woningen in het gebied van De Bongerd tot de Hof van Blom te verwarmen door gebruik te maken van warmte uit oppervlaktewater van De Waa en de jachthaven? Naar deze mogelijkheid doet de gemeente op verzoek van de gemeenteraad onderzoek.
In december 2020 heeft de gemeenteraad het plan lokale transitievisie warmte Hattem vastgesteld. Het benutten van water uit oppervlaktewater lijkt hierin een reële kans te bieden, want uit een eerste onderzoek blijkt dat er voldoende warmte beschikbaar is.
Warmte uit de IJssel
Ook het oppervlaktewater uit de IJssel biedt mogelijkheden, zo blijkt uit een eerste quickscan. De IJssel zou zelfs voldoende warmte bieden om de hele stad te verwarmen. Daarbij zouden er dan 7 of 8 warmteproductiestations moeten komen die het netwerk van leidingen voeden.
In 2022 zal er meer duidelijkheid komen over de plannen waarvoor gesprekken gevoerd gaan worden met Habion, Triada, Rijkswaterstaat en waterschap Vallei & Veluwe.
Het klimaatakkoord stelt als doel in 2050 aardgasvrij te verwarmen. Deze opgave is door het Rijk bij de gemeenten neergelegd waarbij is afgesproken dat alle gemeenten uiterlijk in 2021 een beeld hebben van de transitie naar een aardgasvrije toekomst. De gemeenten in de Noord Veluwe hebben gezamenlijk de Regionale Structuur Warmte (RSW) vastgesteld als onderdeel van de Regionale Energie Strategie (RES). De lokale uitwerking van deze RSW is voor de gemeente Hattem uitgewerkt in de Transitievisie Warmte Hattem. De warmtevisie is opgesteld door OverMorgen in samenspraak met de gemeente, Liander, Powered by Hattem en Woonstichting Triada.