Wat is de overeenkomst tussen Hattem, Zutphen en Nijmegen?

Wat is de overeenkomst tussen Zutphen, Hattem en Nijmegen? Alle drie steden overwegen om rivierwater een rol te geven in de plaatselijke duurzame energievoorziening.

Hattem heeft op verzoek van de gemeenteraad een onderzoek laten uitvoeren om warmte uit de IJssel te gebruiken voor stadsverwarming. Als er 7 of 8 warmteproductiestations worden ingericht, zou in principe het gehele stadje verwarmd kunnen worden met een netwerk van leidingen (in rood op het kaartje). Dat ziet er zo uit:

De gemeente laat nu een haalbaarheidsonderzoek doen, want aan aquathermie – zo heet dit systeem – zitten veel haken en ogen.

Zutphen
Maar niet alleen Hattem onderzoekt de mogelijkheden van rivierwater ook Zutphen en Nijmegen doen dat. IJsselstad Zutphen is sinds 2017 bezig om zichzelf op de kaart te zetten als ‘proeftuin voor duurzame rivier de IJssel’. Ook wil Zutphen groene elektriciteit opwekken uit stromend rivierwater langs het stadsfront.

Nijmegen
In Nijmegen is in 2021 een onderzoek opgeleverd met de conclusie dat de stad verwarmd kan worden met water uit de Waal. “Het onderzoek laat zien dat er geen technische belemmeringen zijn voor een grote uitrol van aquathermie in Nijmegen. En dat de kosten, met optimaal gebruik van subsidiemogelijkheden, concurrerend lijken met die van andere duurzame warmtebronnen”, aldus Ronald Roosjen, expert aquathermie bij Deltares.

Lees meer over dit onderwerp op de website rivierverhalen.nl

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in