Opening Nationaal Zuivelmuseum in Wapenveld

Het in werking stellen van een historische melkcentrifuge op Open Monumentendag zaterdag 8 september is de officiĆ«le openingshandeling voor het Nationaal Zuivelmuseum Erve IJzerman. De opening is de kroon op het werk van een proces dat in 2010 begon op initiatief van de Stichting Recreatie Wapenveld na het overlijden van de laatste bewoonster van de boerderij Dina IJzerman. De afgelopen winter is de boerderij gebruiksklaar gemaakt en op 16 juni gingen de deuren van het zuivelmuseum ‘in wording’ open. Nu is het moment van de officiĆ«le opening aan de Kanaaldijk 63 in Wapenveld.

Vrijwilligers van stichting De Melkmaten en stichting Erve IJzerman hebben de afgelopen tijd een beginnende zuivelexpositie, de inrichting van een presentatiekamer, een Annie Oosterbroek-kamer en een horecapunt gerealiseerd. Vanaf 10.00 uur is er een ontvangst en na enkele toespraken volgt om 11.00 uur de openingshandeling. De melkcentrifuge die wordt gebruikt, staat symbool voor het begin van de zuivelindustrie. Met het apparaat, nog met de hand aangedreven, werd de room van de melk gescheiden. Van de room werd boter gemaakt en de magere melk vormde de basis voor karnemelk.

Naast de zuivelcollectie is er zaterdag ook een opstelling van een weidemelkmachine van vader en zoon Draayer uit Heerde en ook is een historische vrachtwagen vol melkbussen aanwezig. In het horecapunt wordt in samenwerking met ijsboerderij IJscowd ambachtelijk bereid ijs verkocht.

Iedereen is welkom en na de officiƫle opening kun je ronddwalen in de boerderij. Vrijwilligers zijn aanwezig om tekst en uitleg te geven. Omdat Erve IJzerman deelnemer is aan de Open Monumentendag is er die dag tot 16.00 uur gratis toegang.
Meer informatie kun je vinden op www.erveijzerman.nl.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in