Fietstocht Molendag zaterdag 13 mei met bier, ijs en gluren naar weidevogels

Het comité molen de Vlijt heeft voor zaterdag 13 mei een fietstocht op poten gezet waarbij de deelnemers naast een bezoek aan een vijftal molens, ook het proces van bierbrouwen volgen, genieten van heerlijk boerenijs, ze kunnen gluren naar weidevogels en genieten van het piratenkoor Wapenveldse Padd’n. Met de organisatie van de fietstocht herstelt het comité de traditie die door de uitbraak van corona werd gebroken.

Drie startpunten
De route is uitgezet door de gemeente Heerde met een uitstapje naar Marle. Starten kan tussen 10.00 en 13.00 uur op Vrieze’s Erfgoed aan de Groteweg 54 in Wapenveld, bij Bats! naast de molen aan de Ijsseldijk in Veessen en bij Jobse&Jobse naast de watermolen aan de Beeklandseweg in Heerde.

Veel activiteiten tijdens de route
In de route zijn tal van activiteiten opgenomen. Op Vrieze’s Erfgoed is molen de Vlijt geopend, kunnen kinderen er naar hartenlust spelen, Eetit presenteert haar nieuwe Foodtruck en verzorgt de catering en ook is de bijenstal open waar kinderen kaarsen kunnen dompelen. Tussen 14.00 en 15.00 uur is het piratenkoor de Wapenvelse Padd’n aanwezig en staat ook ‘Daar bij die molen’ op het repertoire. Aan de Kloosterweg in Wapenveld zijn de brouwers van het Fraterlab actief en kunnen deelnemers de brouwerij bezoeken en alle informatie krijgen over het proces van het bierbrouwen.

Langs een weidevogelgebied en de molen van Marle
Op weg van Wapenveld naar Marle fietsen de deelnemers door een voor deze regio belangrijk weidevogelgebied. Hier staan aan de Schraatgravenweg vrijwilligers klaar met speciale vogelkijkers zodat er gegluurd kan worden naar de (jonge) weidevogels.
Molenaar Kees van Beuningen op molen de Vlijt in Marle geeft deze dag doorlopend rondleidingen en biedt op de Molendag het boek over de molen ‘Sieraad aan de Ijssel’ aan tegen een speciale prijs en er zijn doorlopend rondleidingen. Deelnemers fietsen vervolgens door Vorchten waar mfc De Verbinding open is net als de Hervormde kerk, een van de oudsten van Nederland, die bezocht kan worden. Op weg van Vorchten naar Veessen laat IJsboerderij Schellenberg de deelnemers graag genieten van het heerlijke boerenijs en kan men de stallen bekijken waarin de koeien verblijven die de melk als grondstof voor dit product leveren.

Foto: Molenerf Vriezes Erfgoed Wapenveld

Ook veel te doen in Heerde en Veessen
In Veessen is de mölle van Bats onder zeil en ook is de winkel Bats! in de naastgelegen Stoom van Jan geopend voor het publiek dat daar ook kan genieten van koffie/thee en wat lekkers. In Heerde is de watermolen aan de Beeklandseweg in de route opgenomen en sinds kort is daar de Eetwinkel van Jobse&Jobse gevestigd. Deelnemers kunnen er de ‘smaak van Heerde’ proeven en naast hapjes ook genieten van een complete lunch. Vanuit Heerde gaat de tocht naar het Zuivelmuseum Erve IJzerman aan de Kanaaldijk in Wapenveld. Deelnemers aan de fietstocht kunnen er onder leiding van een gids de bijzondere rosmolen in het pand bezoeken. Wil men het volledige Zuivelmuseum bezoeken, dan moet de normale entreeprijs betaald worden.

Puzzelkaart
Deelname kost € 2,50 per persoon en kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen gratis meedoen. De deelnemers ontvangen een puzzelkaart om bij de verschillende deelnemers een letter te verzamelen. Daaruit moet een woord gevormd worden en onder de goede antwoorden worden een drietal pakketten met streekproducten a 35 euro verloot. Informatie over het evenement is te vinden op www.vriezeserfgoed.nl

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in