Het Nederlands Zuivelmuseum in Wapenveld gaat nu echt open

De deuren van het Nederlands Zuivelmuseum aan de Kanaaldijk 63 in Wapenveld gaan zaterdag 7 augustus open voor het publiek.

Verdeeld over de stallen van het complex wordt op een achttal units tekst en uitleg gegeven over evenzovele thema’s uit de zuivelgeschiedenis. Elke unit is voorzien een ‘Ontdekkubus’ waarin opdrachten voor kinderen zijn verwerkt om op een spannende manier het Zuivelmuseum te ontdekken.

Vertraging
De inrichting van de boerderij Erve IJzerman tot Nederlands Zuivelmuseum kon uitgevoerd worden dankzij een bijdrage van 200.000 euro van de provincie Gelderland die in 2019 werd toegekend. De uitvoering liep de nodige vertraging op door een tweede fase van de restauratie en de uitbraak van corona, waardoor het Zuivelmuseum in 2019 en 2020 gesloten moest blijven.

Thema’s
Onder leiding van Museumadvies Els Thijssen is met hulp van deskundigen, vrijwilligers en diverse partners, ondanks de coronabeperkingen gewerkt aan de museale invulling. De afgelopen maanden is de informatie door vormgever Tekst en Uitleg verwerkt tot de nu tentoongestelde museale units. Thema’s die behandeld worden zijn onder andere ‘Voedingsbron melk’, ‘Van gras naar melk’,  ‘Melkwinning en melkverwerking’ maar ook onderwerpen als ‘Zuiveldistributie’, ‘Zuivelproducten’ en ‘Economische betekenis van melk’. Elke unit bevat teksten en foto’s, maar ook historische objecten en een beeldscherm waarop filmpjes worden getoond. De units staan in de grote stallen van de boerderij die niet veranderd zijn sinds de boerderij in 1898 werd gebouwd. In het authentieke voorhuis is vooral aandacht voor de bewoningsgeschiedenis van de imponerende IJsselhoeve.

Vrijwilligers
Het bestuur van het Zuivelmuseum is er blij mee dat een beroep kan worden gedaan op ettelijke tientallen vrijwilligers. Al een aantal jaren is een vrijwilligersploeg actief bij het onderhoud van de boerderij en het erf van 1,8 hectare. Fysieke bijeenkomsten voor gastvrouwen en -heren waren moeilijk in de voorbereidingsfase, maar het is gelukt om een bezetting te regelen waarmee het Zuivelmuseum de komende tijd opengesteld kan worden op donderdag- en vrijdagmiddag en op zaterdag. De komende tijd werkt men door aan de werving van vrijwilligers met als doel de openingstijden in 2022 verder uit te kunnen breiden.

Lange aanloop
De realisatie van het Zuivelmuseum heeft een lange aanloop gekend. Nadat in 2010 de laatste bewoonster Dina IJzerman overleed, waren de erfgenamen bereid mee te werken aan het behoud van de boerderij met een publieke functie. Dat leidde in 2012 tot de aankoop van het complex door Boerderij & Landschap, een volle dochter van BOEi. Deze organisatie maakt zich hard voor het behoud van monumentaal erfgoed door middel van herbestemming. De Stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten sloegen vervolgens de handen ineen om te komen tot realisering van het Nederlands Zuivelmuseum. En met succes. In 2015 kon dankzij een bijdrage van 450.000 euro uit het project Hoogwatergeul en een bijdrage van 50.000 euro van de gemeente Heerde, een eerste restauratie gericht op het behoud van de boerderij uitgevoerd worden. In 2018 volgende een Rijksbijdrage van 420.000 euro voor een tweede fase. Beide restauraties werden onder leiding van BOEi, uitgevoerd door de firma Van Laar uit Wapenveld.

Wanneer geopend?
Op zaterdag 7 augustus is de boerderij open van 10.30 tot 16.00 uur. Daarna op donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.30 tot 16.00 uur. De entree is 2,50 voor kinderen tot en met 12 jaar, overige bezoekers betalen 5,00 euro. Er is een horecapunt ingericht voor verkoop van koffie/thee, frisdrank en ambachtelijk boerenijs.

Officiële opening
Door de stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten wordt gewerkt aan een officiële opening van het Nederlands Zuivelmuseum op zaterdag 11 september, de nationale Open Monumentendag. Daarover later meer.

 

1 REACTIE

  1. lang op gewacht, toch gekomen.
    wij zijn 25 augustus tot 28 \8 in ootmarsum,
    wij komen het museum bezoeken, ik ben zelf 33jaar melkboer geweest in Houten.
    daarvoor mijn vader 22jaar.
    groeten fam oosterom

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in