Expert veegt vloer aan met geluidsonderzoek naar Hattemse woonzorgzone

Het onderzoek naar de geluidsgevolgen van de nieuw te bouwen Woonzorgzone in Hattem is niet goed uitgevoerd. Dat concludeert Ingenieur Erik Roelofsen, directeur van de Nederlandse Stichting Geluidshinder. Omwonenden van de nieuwbouwplannen hadden de stichting gevraagd het onderzoek te bekijken, omdat ze de indruk hadden dat het fouten bevatte. “En terecht, want de tekening van de nieuw te bouwen school klopt helemaal niet.”

Wat er fout is gegaan, kan Roelofsen niet zeggen. “Maar dat er iets fout is gegaan, is duidelijk. In het geluidsonderzoek staat de school op een heel andere plek ingetekend dan waar die volgens het bestemmingsplan moet komen. En dat klinkt als een kleinigheid, maar het heeft behoorlijk grote gevolgen. Want met de school op een andere plek, zijn ook de pleinen verkeerd ingetekend. En van die pleinen komt overdag behoorlijk veel geluid vandaan. Dat is nu allemaal verkeerd berekend.”

De verkeerde locatie van de school in de berekeningen heeft nog een gevolg. “Een gebouw heeft ook een geluidwerende functie”, legt Roelofsen uit. “Een groter gebouw houdt meer geluid tegen van de Gelderse Dijk dan een kleinere school op een andere plek. Die berekeningen kloppen allemaal niet.”

Wethouder wil niet reageren
Wethouder Auke Schipper wilde maandag niet reageren op vragen van mediapartner Omroep Gelderland, omdat hij eerst in gesprek wil gaan met de gemeenteraad. Hij kon dus ook niet uitleggen hoe de verkeerde tekening in het rapport van het onderzoeksbureau is beland. Maar het blijft volgens Roelofsen niet bij de verkeerde locatie van de school. “Als ik de locaties bekijk die ingevoerd zijn in de modellen, zijn dat voornamelijk punten aan de zijkanten van woningen, bijna nooit aan de wegkant van een woning. Terwijl juist aan die wegkant het geluidsniveau het hoogst is. Het is geen enkele moeite om zo’n extra meetpunt toe te voegen.”

Voldoet niet aan de wet
Bovendien ziet de geluidsexpert dat sommige woningen weggelaten zijn uit de berekeningen. “Die zijn vergeten, of er wordt van gezegd dat de geluidsnormen alleen maar overdag worden overschreden, als mensen niet thuis zijn. Dat is wettelijk gezien volledig fout. Geluidsnormen gelden op een huis, niet op aanwezigheid van mensen. Ik snap niet dat een gerenommeerd onderzoeksbureau dit op kan schrijven, het komt op mij over alsof dit gedicteerd is.”

In een rapport van vier pagina’s wijst Roelofsen erop dat het onderzoek op verschillende plekken niet deugt en meerdere keren zelfs niet aan de wet voldoet. “Zo moet bijvoorbeeld per weg in het plan berekend worden hoeveel geluidshinder die oplevert en dat moet dan bij elkaar opgeteld worden. In dit onderzoek is alleen dat laatste gedaan, maar dat mag niet volgens de wet.”

Weinig kans bij de rechter
Maandagavond wordt de Woonzorgzone besproken in een commissievergadering Ruimtelijke en Algemene Zaken van de gemeenteraad. Jolanda Westerink zal daar namens de omwonenden ook het rapport van Roelofsen indienen. De geluidsexpert, die veel ingezet wordt in rechtszaken en bekend is van het SBS-programma Mr. Frank Visser doet Uitspraak, is duidelijk in zijn bevindingen: met de gegevens die de commissie heeft gekregen, kan geen goed besluit worden genomen. “Stel dat dit uiteindelijk voor de rechter komt, zou ik het zeer vreemd vinden als een rechter zou besluiten dat dit zo door mag gaan.”

Vergadering live te volgen
De commissie Algemene en Ruimtelijke Zaken vergadert maandagvond over het bestemmingsplan van de woon- zorgzone. Deze vergadering is vanwege de corona-maatregelen digitaal en begint om 20.00 uur.

De vergadering wordt live uitgezonden via radio, tv en webstream.
Klik hier voor de frequenties van RTV Hattem.

Luister live Radio Kijk live TV


Bericht i.s.m. Omroep Gelderland.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in