Alle kinderen kunnen straks spelen in de tuin van Petralien

Of je een beperking hebt of niet, alle kinderen kunnen binnenkort spelen in de achtertuin van de 7-jarige Petralien in Hattem. Haar ouders creƫren daar een speciale belevingstuin waar iedereen welkom is. Het is de bedoeling dat Petralien, die het syndroom van Down heeft, op die manier vaker met vriendjes en vriendinnetjes kan spelen.

“Spelen, vriend of vriendin en zwemmen.” Petralien is visueel ingesteld, en kan daardoor goed communiceren met gebarentaal. Ze heeft duidelijk voor ogen wat de speeltuin voor haar kan betekenen. “De meeste speeltuinen zijn niet ingesteld op kinderen met een beperking”, zegt haar moeder, Virginie Kroes. “Petralien heeft 24/7 toezicht nodig, omdat ze nog alles in haar mond stopt. Daarom kunnen wij niet naar een gewone speeltuin met haar.”

En dus kwamen de ouders van Petralien met een plan. “We willen een speciale belevingstuin creĆ«ren, in onze eigen achtertuin. Een speeltuin waar iedereen kan spelen, met of zonder beperking.” Volgens Virginie is die verbinding heel belangrijk. “Vaak zie je, als ik bijvoorbeeld met Petralien loop, een gezond kind dat naar Petralien zit te kijken, en zich afvraagt wat er met haar aan de hand is. Maar zodra je die kinderen met elkaar gaat verbinden, dan zou die verbazing over een beperking verdwijnen en gaan kinderen gezellig samen spelen.” Tekst gaat verder na de film.

In de achtertuin
Het plan is groot: er moet een overdekte ‘snoezelruimte’ komen, een overdekt zwembad, een rolstoelvriendelijke speeltuin, een belevingstuin met planten met allerlei geuren en kleuren, een moestuin op rolstoelhoogte en een dierenverblijf. En dat allemaal in de achtertuin van de familie. “We hebben er hier de ruimte voor”, legt Virginie uit. “Dat is wel zo makkelijk.”

Ze is nog druk bezig de vergunningen te regelen, maar daar helpt de gemeente haar bij. Als dat rond is, kan de tuin aangelegd worden, maar daarvoor is nog veel geld nodig. “Alleen aan materiaalkosten zit je al op 60.000 euro”, zegt Virginie. “Dat moeten we via crowdfunding bij elkaar krijgen. Tot nu toe hebben we in elk geval genoeg om de speeltuin en het dierenverblijf te bouwen, dus daar zullen we mee beginnen.”

Iedereen is welkom
Iedereen is welkom als de tuin straks af is, maar wel na een reservering. “We kunnen namelijk niet twintig rolstoelen tegelijk naar binnen laten, daar is de ruimte niet voor. We zorgen wel dat er genoeg ruimte is voor ouders om te kunnen zitten, terwijl hun kinderen spelen. Zo is er altijd toezicht.”

Het belangrijkste voor Virginie en Petralien? “Dat er veel kinderen hier komen spelen, zodat Petralien vriendjes kan maken en dat iedereen erbij hoort. Dat is de boodschap die we willen uitdragen. Daartoe heeft Petralien ons geĆÆnspireerd.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in