Welk Hattemer schoolplein gaat voor groen?

Vanwege het succes van de subsidieregeling Groene schoolpleinen besloten Gedeputeerde Staten van Gelderland afgelopen week om hier 1 miljoen euro extra voor uit te trekken. Inmiddels hebben 155 basisscholen subsidie aangevraagd bij de provincie Gelderland en zijn er 88 scholen die ook daadwerkelijk geld hebben gekregen. Een voorbeeld hiervan is basisschool De Peppel in Beuningen. De tegels op het speelplein gingen eruit en daar zijn bomen en struiken, avontuurlijke speeltoestellen en een moestuin voor terug gekomen.

Goed voor kinderen, natuur en klimaat
Provincie Gelderland wil dat meer kinderen natuur kunnen beleven en ontdekken. Bovendien bieden alle bomen en struiken meer plek voor vogels, insecten en kleine dieren. Nog een voordeel: minder tegels en meer groen zorgt voor minder last van hitte in de zomer en een betere afvoer van water bij hevige regenbuien. Gedeputeerde Peter Drenth: ‘Een schoolplein met veel bomen en planten is goed voor de kinderen, maar ook voor de flora en fauna. En het levert een positieve bijdrage voor het klimaat. Dit is precies de ontwikkeling die we in Gelderland graag zien’.

Tips over ontwerp, gebruik en onderhoud
Bij het succesvol ontwerpen, gebruiken en onderhouden van een groen schoolplein komt veel kijken. De provincie Gelderland werkt daarom samen met IVN Natuureducatie. Leerkrachten, schooldirecteuren en actieve ouders kunnen vragen stellen en tips krijgen van IVN via de website groeneschoolpleinen.gelderland.nl. “De droom van IVN Natuureducatie is dat binnen één schoolgeneratie, 8 jaar, alle Gelderse scholen beschikken over een groen schoolplein”, zegt Linda IJmker van IVN Gelderland. “Hiermee willen we natuur weer iets vanzelfsprekends maken voor kinderen.”

Crowdfunding
Scholen kunnen nog steeds subsidie aanvragen. Daarvoor is een goed plan nodig, met een schetsontwerp, goede projectbeschrijving en uitgewerkte begroting nodig. De bedoeling is dat scholen de kinderen betrekken bij de plannen. Via de regeling Groene schoolpleinen is in totaal is 3 miljoen euro beschikbaar. Daarvan is 1,4 miljoen al uitgekeerd, en nog eens 0,4 miljoen in behandeling. Scholen moeten een deel van het plein zelf financieren. Om scholen daarbij te helpen heeft de provincie een crowdfundingplatform opgericht. Dat is te vinden op www.groenvoorgelderland.nl. De eerste school die hiervan gebruik heeft gemaakt heeft inmiddels 2.400 euro opgehaald.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in