Unieke samenwerking in Hattem: “Pieck en de Bakkersromantiek”

Een unieke samenwerking tussen het Nederlands Bakkerijmuseum en het Anton Pieck Museum maken de laatste maanden van het jaar in Hattem wel heel bijzonder sfeervol.

Geen kunstenaar in Nederland heeft de bakkerij zo vaak en zo gedetailleerd in beeld gebracht als Anton Pieck. Alvorens aan een prent te beginnen deed de kunstenaar gedegen vooronderzoek. Zijn werk mag dan wat geromantiseerd overkomen, het afgebeelde is altijd historisch correct.

Tijdsbeeld
Dat geldt zeker voor de bakkerijen. Het interieur, de gereedschappen en de door de bakkers verrichte handelingen zijn altijd in overeenstemming met de tijdsperiode waar binnen Anton Pieck ze heeft geplaatst. Voor het Nederlands Bakkerijmuseum zijn de afbeeldingen van Pieck al jaren een inspiratiebron bij het inrichten van diorama’s.

Unieke kalenderplaten
Tussen 1947 en 1955 ontving Anton Pieck van de firma Calvé de opdracht tekeningen te maken voor kalenderplaten. Calvé was in die jaren leverancier van bakkerijgrondstoffen. Bakkers kregen bij afname van een bepaalde hoeveelheid Calvé-producten jaarlijks een prent cadeau.  Anton Pieck werd gevraagd negen verschillende bakkerij-afbeeldingen te vervaardigen. Van de negen prenten werden vervolgens luxe afdrukken gemaakt die in grote oplages als kalenderplaten werden geproduceerd.

Speurwerk
Het Anton Pieck Museum heeft, na enig speurwerk, de originelen voor deze kalenders weten te achterhalen. Mede dankzij de medewerking van de firma Unilever zijn de prenten vanaf de herfstvakantie te zien in het Anton Pieck Museum dat zijn naam draagt. Het Nederlands Bakkerijmuseum toont de kalenderplaten in combinatie met de daarop geïnspireerde diorama’s.

Combikaart
Twee musea die qua sfeer en uitstraling uitstekend bij elkaar passen en die elkaar gevonden hebben in een gezamenlijke tentoonstelling die de klinkende naam ‘Pieck en de Bakkersromantiek’ meekreeg. Voor wie het Nederlands Bakkerijmuseum en het Anton Pieck Museum wil bezoeken is er een combikaart verkrijgbaar met een aantrekkelijke korting op de toegangsprijs. De tentoonstelling is te zien van 12 oktober tot en met 4 januari 2020.

Het Nederlands Bakkerijmuseum is op zondagen gesloten. Het Anton Pieck Museum op de maandagen, behalve in de vakanties

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in