Overheid trekt miljard euro uit voor jeugdzorg

Gemeenten krijgen extra geld voor jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg vanuit de Rijksoverheid. Eerder deze maand werd al 350 miljoen euro toegezegd voor dit jaar. Dat is opgehoogd naar 420 miljoen. In de komende jaren komt 1 miljard euro beschikbaar om de tekorten op jeugdzorg te dichten.

Dat lieten minister De Jonge, staatssecretaris Blokhuis en minister Ollongren deze maandag weten in een brief aan de Kamer en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Structureel 95 miljoen
Naast de 420 miljoen in 2019, betekent dit in 2020 en 2021 nog eens 300 miljoen euro per jaar. Voor de GGZ gaat het om 50 miljoen euro in 2019 en dat moet structureel naar 95 miljoen euro in de komende drie jaar. Deze bedragen moet verdeeld worden over alle gemeenten in Nederland.

Vanuit de VNG en door wethouders uit heel Nederland werden in de afgelopen weken brandbrieven naar Den Haag gestuurd, met maar één boodschap: ‘Er is dringend meer geld nodig, anders kunnen wij aan onze zorgtaak en -plicht niet voldoen.’

Lees daar hier meer over:

De toegezegde bedragen zijn nog altijd lager dan waar de VNG op inzet. Die pleit voor structureel minimaal 490 miljoen euro per jaar. Door oplopende kosten op de jeugdzorg ontstaat in toenemende mate een tekort op de begroting bij gemeenten.

Situatie in Hattem
Wethouder Martijn Hospers is een van de ondertekenaars van de brief die de wethouders aan Den Haag hebben gestuurd. Hij sprak daarover in het radioprogramma Hattem Actueel van zaterdag 25 mei jl. Hij gaf tijdens het gesprek aan dat de situatie in Hattem ook nijpend is en dat een grote bezuinigingsoperatie dreigt en/of verhoging van de OZB. Ook benadrukte hij dat het solidariteitsprincipe vooropstaat en dat ieder kind in Hattem, indien nodig, recht heeft op passende hulp. Het interview met Hospers is na te luisteren bij uitzending gemist radio.

https://rtvhattem.nl/uitzending-gemist-ra/hattem-actueel-d-d-2019-05-25-2/

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in