Vijf Veluwse gemeenten bevorderen samen taalvaardigheid

De vijf Veluwse gemeenten Elburg, Epe, Hattem, Heerde en Oldebroek slaan dit jaar de handen ineen om laaggeletterdheid bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Dit gebeurt voor de Week van Lezen en Schrijven die plaatsvindt van 8 tot en met 14 september. In deze week staat in iedere gemeente een escape-caravan. In deze caravan ervaren mensen zelf hoe het is om laaggeletterd te zijn. Op deze manier willen de gemeenten bewustwording creëren over de uitdagingen die deze mensen iedere dag weer ervaren.

Laaggeletterd
In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Dat is één op de zes Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar oud. De meeste van hen hebben moeite met lezen, schrijven en soms rekenen. Niet goed kunnen lezen en schrijven maakt dagelijkse activiteiten tot een grote uitdaging. Van het begrijpen van wegwijzers, reizen met het Openbaar Vervoer, tot het juist gebruiken van medicijnen of boodschappen doen. Wat dit probleem vooral zo lastig maakt, is de schaamte die ermee samenhangt.

Uit onderzoek blijkt dat weinig Nederlanders weten hoe groot dit probleem is. Voor iemand die geen moeite heeft met lezen en schrijven, is het soms moeilijk voor te stellen hoe het voelt om laaggeletterd te zijn. Er is dus behoefte aan meer begrip, juist van mensen die er zelf niet mee te maken hebben.

Week van Lezen en Schrijven
Tijdens de Week van Lezen en Schrijven worden er verschillende activiteiten georganiseerd om laaggeletterdheid zichtbaarder te maken. Dit jaar wordt in de vijf gemeenten de Great Escape caravan ingezet. In de caravan kun je in 10 tot 15 minuten door middel van een escape game ervaren wat het betekent als je moeite hebt met lezen en schrijven. Iedereen is van harte welkom om dit mee te komen maken!
De caravan maakt op 6, 7 en 8 september een toer langs de vijf gemeenten en is in Hattem op dinsdagmiddag 6 september van 14.00-16.30 uur, bij het stadhuis.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in