Wat was de betekenis van Hattem in het Hanzeverbond?

Streekarchivaris Gerrit Kouwenhoven over Hattem en de Hanze: ‘Ik heb het maar even in een blog gezet.’

De aanleiding is een recente publicatie op overheidvannu.nl over samenwerking van de Hanzesteden. “Wie rond het jaar 1300 wilde handelen, had weinig te zoeken in de huidige Randstad. Niet in Amsterdam, maar in Kampen, Zwolle of Hattem, dáár moest je zijn. Dat was mede te danken aan het Hanzeverbond: een samenwerkingsverband tussen kooplieden uit verschillende steden rondom de Noord- en Oostzee. Door zich te verenigen drukte men de kosten.” 

Begrippen als ‘Hanzementaliteit’ en ‘Hanze-DNA’ waar samenwerking goed ingebakken zit, komen ook aan de orde. Op Twitter werd vervolgens een vraag gesteld: En wat is de betekenis van Hattem geweest in dat verbond? Vraag ’t ook ‘es aan @archieNVeluwe

Spannende zoektocht
Gerrit Kouwenhoven, streekarchivaris van Epe, Heerde en Hattem, reageerde hierop en schreef in een blog over Hattem en de Hanze. Hij stelt dat we ons van het lidmaatschap van Hattem in de Hanze niet teveel moeten voorstellen. “Hattem is slechts een zeer bescheiden lid der Hanze, maar misschien is daarom onze zoektocht naar de weinige sporen dés te spannender.” Als Hattemer ben je uiteraard benieuwd naar het vervolg.
Lees hier verder over ‘Hattem en de Hanze’

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in