Hattem krijgt EU-beurs voor gratis wifihotspots

Vijftien Nederlandse gemeenten krijgen van de Europese Unie een beurs van 15.000 euro om wifihotspots op openbare plekken op te zetten. Dat gebeurt in het kader van het Wifi4EU-initiatief. Ook Hattem is in de prijzen gevallen en ondernemersvereniging HAVO is er ook erg blij mee.

Het Wifi4EU-initiatief moet openbare wifi wijder verspreid maken in ruimtes als gemeentehuizen, bibliotheken, musea en parken. In deze tweede ronde van het initiatief is het budget in totaal 51 miljoen euro, wat naar 3400 Europese gemeentes gaat. In de eerste ronde ging het om 120 miljoen euro aan budget. In totaal krijgen bijna 9.000 gemeentes een dergelijke beurs, aldus Europa.

Vijftien gemeenten
De Nederlandse gemeentes die de beurs ontvangen, zijn Bergen (Limburg), Cranendonck, Cuijk, Delft, Den Helder, Eindhoven, Hattem, Heusden, Hof van Twente, Langedijk, Maastricht, Noordenveld, Waddinxveen, West Maas en Waal en Winterswijk.

‘Wie het eerst komt, het eerst maalt’
Het Wifi4EU-programma werkt op basis van een ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’-systeem, maar ieder land kan in ieder geval 15 beurzen krijgen. Ook ditmaal ging het hard met de aanmeldingen. De Europese Commissie meldt dat er aanmeldingen binnen zijn gekomen vanuit alle verkiesbare landen: de EU-lidstaten, Noorwegen en IJsland. Duitsland, Italië en Spanje hebben het maximum van 510 gemeentes aangetikt. Binnen een minuut na opening van de registraties was bijna 98 procent van de beurzen geclaimd.

HAVO kan plannen uitwerken
“Twee jaar geleden hebben we de gemeente op de hoogte gebracht van deze mogelijkheid bij de EU”,  aldus HAVO-voorzitter Klaas van Dieren. “In de eerste ronde viel Hattem buiten de loting, maar nu zijn we samen met de gemeente erin geslaagd om een beurs te krijgen. We kunnen zo onze plannen uitwerken en een aanzet geven voor Free WiFi. HAVO heeft al een kleine pilot in eigen beheer opgezet om voorbereid te zijn op de uitrol voor onze stad.”

Bron: tweakers.net / ec.europa.eu

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in