ChristenUnie Hattem: ‘laat kinderen weer fietsen’

Tijdens de raadsvergadering uitte raadslid Hans Havinga maandag zijn zorgen over het afnemend aantal kinderen dat in Hattem de fiets pakt naar school. In de lokale verkeersplannen krijgen schoolgaande kinderen nauwelijks aandacht.

Het ChristenUnie raadslid wil een tussentijdse evaluatie van de uitvoering en ‘het fietsende kind’ als uitgangspunt voor vervolgplannen.

30 km/u
Hans Havinga is blij met de voortvarendheid waarmee in Hattem de uitvoering van de verkeersplannen wordt opgepakt. “Er gebeurt veel moois in onze stad. Binnenkort is
30 km/u de maximumsnelheid in bijna heel Hattem. Dat is een belangrijke bijdrage aan de veiligheid en het indammen van verkeerslawaai.”

Scholierenspits
Wel maakt het raadslid zich zorgen over de verkeersveiligheid van kinderen in de basisschoolleeftijd: “Bij de uitvoering van de huidige werkzaamheden spelen twee begrippen een belangrijke rol: verblijfskwaliteit en doorstroming. Op zich mooie uitgangspunten, maar recente ontwikkelingen maken dat wij een derde aspect willen toevoegen: veilige routes voor schoolgaande kinderen. Landelijk zie je al dat steeds minder kinderen de fiets pakken. Ouders vinden het te onveilig worden op straat. Dus krijgen de kinderen een plekje op de achterbank en gaan ze met de auto naar school. Met als gevolg dat het verkeer nog onveiliger wordt voor de kinderen die nog wel de fiets durven te pakken.”, aldus een bezorgde Havinga. “Ook in Hattem kun je terechtkomen in zoiets als een scholierenspits. Ouders die ‘even’ op de fietsstrook parkeren om hun kroost uit te laten stappen brengen kinderen die wel op de fiets komen in gevaar.”

Veilig?
Havinga zou die vicieuze cirkel graag doorbreken: “Recent onderzoek toont aan dat kinderen steeds minder bewegen en ook minder vaak de fiets pakken. Het dagelijkse wandelingetje of fietstochtje naar school kan al bijdragen aan een betere gezondheid. Kinderen die op jonge leeftijd deelnemen aan het verkeer zijn beter getraind en voorzichtiger wanneer ze eenmaal de fiets móeten pakken om bijvoorbeeld in Zwolle naar het voortgezet onderwijs te kunnen. Maar dan moeten de wegen in Hattem wel zo veilig zijn dat ouders hun kinderen met een gerust hart naar school laten fietsen. Ik vraag me eerlijk gezegd af of dat met de huidige plannen gaat lukken. Vandaar mijn vraag om een tussentijdse evaluatie.”

Meer aandacht
Wethouder Schipper reageerde op de door Havinga gestelde vragen met de toezegging om in het najaar de uitvoering te evalueren. Eventuele bijstelling kan vorm krijgen via de begrotingen van de komende jaren. Ook beloofde hij meer aandacht voor ‘het schoolgaande kind’ in de plannen die vanaf 2023 worden uitgevoerd.

Kijk ook op vvn.nl/op-school

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in