Vrijwilliger bij Hospice Hattem iets voor jou?

Het Hospice Hattem is een kleinschalige woonomgeving waar gasten in de laatste levensfase zorg en hartverwarmende aandacht krijgen. Coördinatoren Lia Stoop en Sandra Oosterveen hopen snel weer gasten te kunnen ontvangen in het hospice. Dat kan alleen wanneer er genoeg vrijwilligers zijn om de werkzaamheden goed te laten verlopen.

Oprechte emotie
Lia en Sandra zijn sinds kort werkzaam bij het Hospice Hattem als coördinator. En dat bevalt goed. Lia is al sinds de oprichting als vrijwilliger betrokken bij het hospice. Haar achtergrond als verpleegkundige gericht op alternatieve zorg komt daarbij goed van pas. “In het laatste deel van iemands leven ervaar je een bepaalde puurheid. Dat kan heel heftig zijn, maar ook heel eerlijk. Het is oprechte emotie. Ik mag graag met mensen omgaan. Het verhaal achter de mens boeit mij. Het werken als vrijwilliger bij een hospice verrijkt je leven”.

Na het vertrek van de voormalige coördinatoren heeft Lia als interim gefungeerd. De ervaring die ze heeft opgedaan als vrijwilliger en de andere werkzaamheden die ze heeft verricht in de afgelopen jaren neemt ze mee in haar nieuwe rol als coördinator. Dat doet de Hattemse samen met Sandra Oosterveen. Sandra vertelt dat het werken in het hospice al sinds de opening in 2019 haar aansprak. “Een instelling als een hospice is heel waardevol. Ik wil graag mijn steentje bijdragen om te zorgen dat de gast een zo goed mogelijk verblijf heeft en de vrijwilligers hun werk goed kunnen doen”.

Passende zorg
Lia vult aan dat iedereen een goed stervensproces verdient. “Het team van het Hattemse Hospice vindt het belangrijk om in de laatste dagen van iemands leven passende zorg en ondersteuning te bieden. Om het leven af te ronden op de manier die past bij de gast en zijn naasten”.

Het Hospice Hattem is gevestigd in de aanleunwoningen van De Bongerd. Sinds deze week is er ook een tweede appartement beschikbaar voor het hospice. Het Hospice Hattem is een zelfstandige stichting en maakt geen onderdeel uit van organisatie van De Bongerd. Het hospice is primair gericht op Hattem, gasten uit de regio zijn ook welkom.

Bijna-Thuis-huis
Hospice Hattem biedt een Bijna-thuis-huis voor iedereen in de laatste levensfase ongeacht achtergrond of geaardheid. “De gast blijft de regie houden en bepaalt hoe de dagen verlopen. De sfeer in het hospice is warm, rustig en huiselijk. Er zijn geen bezoekuren en familie kan blijven logeren. In de laatste levensfase breekt een moeilijke tijd aan waarin veel zorg, steun en aandacht nodig is. Als die zorg thuis niet mogelijk of wenselijk is, kunnen gasten en hun familie terecht in Hospice Hattem”.

Vrijwilligers zijn kern van het hospice                                                                       
Sandra en Lia geven aan dat vrijwilligers de kern van de stichting zijn. Zonder hen kan het hospice niet draaien. Vanwege de Corona pandemie hebben veel vrijwilligers afgehaakt. Omdat het Hospice Hattem een betrouwbare zorgpartner wil zijn, zal eerst het team van vrijwilligers op orde moeten zijn voordat het hospice weer open kan gaan.
“Daarom is het hospice op zoek naar vrijwilligers die handen en voeten willen geven aan palliatieve zorg. Het vrijwilligerswerk kost ongeveer 4 uur in de week. Nieuwe vrijwilligers krijgen een cursus en worden ingewerkt door een ervaren medewerker. Vrijwilligers fungeren als gastvrouw of -man en verrichten lichte huishoudelijke werkzaamheden, maar zijn er vooral voor de gast. Om samen een spelletje te doen, voor te lezen, een gesprek te voeren, vaak is gewoon er zijn al voldoende. Alles wat medisch is wordt verricht door de huisarts en medewerkers van de thuiszorg. Iedereen is welkom om zich als vrijwilliger aan te melden. Je hoeft geen zorgachtergrond te hebben, alleen een warm hart voor de palliatieve zorg. We hebben op dit moment een hele gemotiveerde en capabele groep vrijwilligers, maar er zijn nog meer mensen nodig”.

Voor meer informatie of aanmelden als vrijwilliger kan het contactformulier ingevuld worden op de website van Hospice Hattem. Een van de coördinatoren neemt dan contact met je op.

Artikel i.s.m. De Hattemer.nl

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in