Dit jaar meer criminaliteit in Hattem

RTL Nieuws heeft de wapenhandel-, drugshandel-, inbraak- en brandstichtingcijfers over alle Nederlandse gemeenten opgevraagd. De nieuwsdienst stelt op basis daarvan dat de veelvoorkomende misdaad het afgelopen jaar is toegenomen in Nederland.

Telling tot september
De politie heeft in de eerste negen maanden van 2019 in Hattem 80 veelvoorkomende misdrijven geteld. De verwachting is dat de criminaliteit over heel 2019 zal stijgen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van RTL Nieuws op basis van cijfers van de politie. De onderzoeksredactie bekeek daarvoor zestien veelvoorkomende delicten die in elke straat in Nederland kunnen gebeuren. De meest recente gegevens zijn compleet tot en met september 2019, daarom is voor de rest van het jaar een prognose gemaakt.

Minder inbraken dan gemiddeld
In Hattem is in de afgelopen drie jaar 50 keer ingebroken in een woning. Dat zijn jaarlijks 35 inbraken per 10.000 woningen. Het inbraakrisico ligt daarmee lager dan het landelijk gemiddelde. Op de ranglijst van ruim 2.000 woonplaatsen met meer dan 100 woningen is Hattem terug te vinden op plaats 1274. Bovenaan de ranglijst staat Haarlemmerliede, waar het inbraakrisico ruim vijf keer hoger is dan gemiddeld. Ten opzichte van het gemiddelde inbraakrisico van de provincie Gelderland doet Hattem het beter.


Veel inbraken in Nederland blijven onopgelost, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van alle inbraken die in 2016, 2017 en 2018 hebben plaatsgevonden, was halverwege 2019 nog geen 1 op de 10 (8,5%) opgehelderd. In de gemeente Hattem is dat 0,0 procent.

Moord en doodslag
Het aantal zaken van moord en doodslag in Nederland neemt al jaren af. Tot en met september zijn dit jaar 1948 zaken geregistreerd door de politie. 137 daarvan waren in de provincie Gelderland. Hieronder vind je een overzicht van de geregistreerde geweldsdelicten in Hattem.


Veel vernieling
Over heel Nederland komt diefstal van fietsen of bromfietsen het meest voor. De meest voorkomende vorm van criminaliteit in Hattem is vernieling. Dit jaar waren er al 27 zaken.
Verder valt op dat in de stad in de eerste negen maanden van dit jaar al meer zaken van openlijk geweld en straatroof zijn geteld dan in heel vorig jaar. Bekijk hieronder ook de overige onderzochte delicten.

Bron: RTL Nieuws / Mediapartner Omroep Gelderland

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in