Bandieten steeds vaker op rondreis

De ene dag jatten ze van alles in de ene stad, een dag later doen ze het vrolijk over in een andere plaats. Vooral supermarkten en drogisterijen hebben veel last van mobiel banditisme. Het aantal aangiftes van winkeldiefstal in Oost-Nederland steeg vorig jaar met 21 procent vergeleken met een jaar eerder. Beelden in Plaats Delict uit onder meer Hattem en Elburg. De buit per winkel is doorgaans honderden euro’s, maar sommige winkels treffen het slechter. De vestiging van Kruidvat in Hattem werd door drie bandieten voor 1500 euro gedupeerd. Ze gooiden hun tassen vol met spullen van Biodermal, L’Oréal en met opzetborstels van Philips. De bende is duidelijk op rondreis. Zo waren de gezochte lui op 20 maart in Hattem, een dag later in Elburg en doken ze op 4 april op in Steenwijk.

Verblijf op campings
Mogelijk verbleven ze in die tijd op campings of vakantieparken. De politie vraagt recreatie-ondernemers beelden goed te bestuderen en zich te melden als ze informatie over de mannen hebben. Deze rondtrekkende bendes dragen bij aan het groeiend aantal winkeldiefstallen. Vorig jaar steeg dat aantal hard. In 2021 werd in Oost-Nederland 5267 keer aangifte gedaan van winkeldiefstal, vorig jaar was dit 6389 keer. Een stijging van maar liefst 21 procent.

Aanpak bendes is lastig
Leg waardevolle producten op plekken waar je ze als middenstander goed kunt zien, zegt René Middag van de politie, gespecialiseerd in de aanpak van mobiel banditisme. “De spullen die ze stelen verhandelen ze in Nederland. Dat doen ze op markten. Maar ook op het internet. Ze worden doorverkocht.” Wie in een winkel getuige is van diefstal, krijgt van Middag het advies meteen het winkelpersoneel te waarschuwen. “Personeel kan dan de politie bellen, vaak hebben ze een direct nummer.” De aanpak van mobiel banditisme is lastig, erkent Middag. “Ze doen dit de hele dag door, ze zijn goed voorbereid, hebben geprepareerde tassen bij zich, apparatuur om de poortjes uit te schakelen. Wie voor het eerst steelt, vindt het spannend, vertoont opvallend gedrag en valt sneller op.”

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Weet jij meer? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie). Zaaknummer: 2023137998. Een tipformulier vind je hier.

1 REACTIE

  1. Beter niets doen, een messteek heb je zo te pakken. Daar wordt het personeel niet genoeg voor betaald. Politie zou hun werk moeten doen in plaats van dit soort gevaarlijke adviezen te geven.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in