Hattem ruim 8.000 struiken en 400 bomen rijker

Wethouder Carla Broekhuis deelde vanmorgen ruim 8.000 streekeigen struiken en 400 laan- knot- en biologische hoogstamfruitbomen uit. Zo’n 30 enthousiaste bewoners nemen aan deze actie van de Vereniging Landschap en Milieu Hattem en Stichting Landschapsbeheer Gelderland deel. Zij hebben zich aangemeld tijdens een informatieavond van de VLMH eerder dit jaar.

Zij waren al vroeg naar de gemeentewerf aan de Kerkhofdijk gekomen om de bomen en struiken in ontvangst te nemen. De deelnemers gaan ruim 8.000 struiken zoals de sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos aanplanten en ook nog eens circa 150 knotbomen, 100 laanbomen en 150 hoogstamfruitbomen.
(tekst gaat verder na de video)

Diverse tuinen in Hattem
De symbolische uitreiking van de eerste boom is gedaan aan de 84-jarige mevrouw Fikse. De bomen komen op verschillende plaatsen in Hattem te staan, veelal in priv├ętuinen, bijvoorbeeld aan de Oostersedijk, Gapersweg en de Geldersedijk.

Streekeigen en aantrekkelijk voor diersoorten
De uitvoering van dit project is in handen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Alle deelnemers aan het project zijn door een adviseur van SLG bezocht. Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype van de bewoners. Via deze actie worden de erven en kavelgrenzen verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie van mogelijkheden.

Het gaat om bomen en struiken die in het landschap passen en in ons land voorkomen. Door aanplant van streekeigen soorten wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. De meidoorn bijvoorbeeld bloeit vroeg in het voorjaar en geeft voedsel voor wilde bijen en in het najaar komen de bessen waar vogels van smullen. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in