Zaterdag vond in de binnenstad van Hattem het Dikke Tinne Festival plaats. Tijdens dit unieke middeleeuwse festival gingen bezoekers terug in de tijd met muziek van weleer, theater, nostalgische verhalen, oude ambachten, ridders en jonkvrouwen, lichtekooien, kinderspelen en kookkunsten.
Tekst gaat hieronder verder.
Tijdens het Dikke Tinne Festival werd het straattoneel rondom het verhaal van de Kooi van Wassenaer uitgebeeld. De Kooi van Wassenaer was opgehangen in een van de zeven meter dikke torens van het Dikke Tinne Kasteel. Van 1512 tot 1514 werd hier legeroverste Jan van Wassenaer gevangen gehouden. De familie en de stad Amsterdam moesten diep in de buidel tasten voor het vrijkopen van de adellijke en gelouterde krijgsoverste.
Na zijn vrijlating uit Hattem werd van Wassenaer wederom als legeraanvoerder actief en behaalde vele successen in het leger van keizer Karel V en kwam de vloek die hij over Hattem had uitgesproken uit. Het hele verhaal werd zaterdag uitgebeeld in een prachtig straattoneel dat geschreven is door Gerard Libert en uitgevoerd onder leiding van Chris de Kok.
Kinderen, de pages Floor en Lieke, het college van B & W, de mannen van het Sint Anna Gilde, de stadsomroeper, stadsdichter en amateur toneelspelers uit Hattem speelden een rol in het verhaal rondom de geplaagde legeroverste. De toneelspelers bleken ware natuurtalenten en speelden hun rol met passie en overtuiging na wekenlang intensief te hebben geoefend op de woensdagavond in het ijsbaangebouw.
Een grote groep van 55 vrijwilligers is het laatste jaar druk bezig geweest met de bouw van de kooi en de voorbereidingen voor het toneelstuk. Dit kon mede dankzij de steun van vele sponsoren en de welwillende medewerking van vele Hattemers, verenigingen en organisaties. RTV Hattem legde alle voorbereidingen vanaf het eerste moment vast.
De Kooi van Wassenaergroep bedankt alle timmerlieden, sponsoren, de dames van het SIHK onder leiding van Marry Bruins, Evert en Liesbeth van Olst voor het gastvrije ontvangst, de enthousiaste toneelspelers, de gemeente Hattem, het college van B&W, de stadsomroeper, Rond Uit Hattem, Sint Anna Gilde, de Beerninkgroep, RTV Hattem, Harry Zwerus en medewerkers voor de koets en paarden, de mannen van het geluid, alle kinderen die meespeelden onder leiding van Jeanet van den Berg, de enthousiaste leden van de Kooi van Wassenaergroep en alle anderen die op wat voor manier hebben bijgedragen aan het slagen van het toneelstuk.
Binnenkort wordt de sleutel van de Kooi overgedragen aan de stadsgidsen van Rond Uit Hattem.