Terug naar de middeleeuwen: het Dikke Tinne Festival in Hattem

Herbeleef de sfeer van de Middeleeuwen en laat je meevoeren terug in de tijd met theaterspektakel, spannende battles en demonstraties. Snuffel tussen de Middeleeuwse koopwaar, proef van Middeleeuwse gerechten, verwonder je over de geneeskunde en gebruiken van vroeger en geniet van interactieve shows.

Volop te beleven
Het tweejaarlijkse Dikke Tinne Festival tovert op 9 september (11.00-17.00 uur) de binnenstad van Hattem om tot een heuse doorlopende middeleeuwse theatervoorstelling tegen een passend decor. Troubadours en minstrelen laten hun klanken horen en oude ambachten komen tot leven. Interactieve straattheateracts laten je verwonderen over de geneeskunde van vroeger en jonkvrouwen en ridders hebben een kampement opgezet rondom de kerk. Hier ontdek je gebruiken van weleer en worden spannende demonstraties zwaardvechten en boogschieten geven. Wie geluk heeft mag zelfs een aantal pijlen schieten of zich in een ridder harnas steken.

Oude ambachten
Maak kennis met ijzersmeden, kalligraferen, bandweven en spinnen. Of neem een kijkje bij een touwslager, boekbinder of strovlechter.
Ook Hanzekooplieden zoals bijvoorbeeld de mosterdmaker, mandenmaker, en een palingroker presenteren hun handelswaar.

Activiteiten voor de jeugd
Van zelf creatief aan de slag bij pottenbakkers en beeldhouwers of leer schieten onder begeleiding van Sint Anna Gilde.
Voor de jeugd valt er van alles te beleven. Ook is er een heel parcours met Middeleeuwse spelen zoals hoepelen, stuiver schuiven, ringwerpen en nog veel meer.

Theaterspektakel De Kooi van Van Wassenaer
Het verleden komt tot leven met de vertolking van een bijzonder stukje uit de historie van Hattem. Speciaal voor het festival heeft een werkgroep de ‘Kooi van Van Wassenaer’ nagebouwd en het verhaal van de gevangenneming van Jan van Wassenaer vertaald naar een theaterspektakel. Het stuk, gaat over graaf Jan II van Wassenaer die in 1512 gevangengenomen werd door hertog Karel van Gelre en zijn legeraanvoerder Maarten van Rossum. Van Wassenaer werd opgesloten in één van de torens van het Hattems kasteel: genaamd de Dikke Tinne. Er werd een speciale kooi gebouwd waarin een bed en een tafel paste. Hierin heeft Jan van Wassenaar 2 jaar gevangen gezeten. Met een toneelspel door de stad, beleven bezoekers het verhaal van Jan van Wassenaer van zijn gevangenneming tot en met zijn vrijlating.

Dikke Tinne?
Het festival ontleent zijn naam aan de ‘Dikke Tinne’, de versterkte burcht van de graven, later hertogen, van Gelre. Eigenlijk heette het kasteel Sint Lucia, maar in de volksmond werd het Dikke Tinne genoemd vanwege de twee torens met muren van wel zeven meter dik. De binnenstad van Hattem kenmerkt nog veel meer historische panden en straatjes is er daarmee een perfect decor voor dit historische festival.

Museumschip de Vlotburg
Van 6 september t/m 16 oktober (11.00 – 18.00 uur) kun je aan de Schipperswal het Museumschip bezoeken. Hier ontdek je het Middeleeuwse leven van dichtbij. Op het reizend kasteelschip van 50 meter lengte, is een uitgebreide expositie met levensechte taferelen van de wijze waarop de mensen aten, wat voor kleding ze droegen en de verschillende ambachten en middeleeuwse gebruiken.

Programma in de Andreaskerk
9 september is het tevens Open Monumentendag en is de Andreaskerk geopend voor publiek en vinden er rondleidingen plaats. Schola Dominica uit Zwolle geeft een klein concert om 13.00 uur. Om 16.00 uur wordt er een orgelconcert uitgevoerd.

Bron: Visit Hatem

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in