Filosofische Kring Hattem klaar voor komend seizoen

Het nieuwe seizoen van de Filosofische Kring Hattem start op maandag 23 september om 10.45 uur – 12.45 uur. Inleider is drs. Edward van der Tuuk. Het thema voor 2024-2025 is De grens van de mens – over techniek, ethiek, autonomie en democratie.

Edward van der Tuuk
Van der
Tuuk, filosoof en docent, zal ook dit jaar een cursus geven voor de Filosofische Kring Hattem. Hij studeerde sociale filosofie, wetenschap & samenleving en ethiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verzorgt o.a. cursussen voor de HOVO, Seniorenacademie, de U3L en ISVW.

Hoe autonoom zijn we nog?
‘Onze toekomst wordt in de 21e eeuw waarschijnlijk vooral bepaald door biotechnologie, robotica en ICT. Wat betekenen ze voor onze toekomst, die van onze kinderen, en voor ons (idee van) mens-zijn?
Terwijl we ons zorgen maken over de democratische rechtsstaat geven we big-tech bedrijven de data waarmee we ons laten manipuleren. Algoritmes volgen ons gedrag op internet en bepalen op basis van die informatie welke advertenties en welk nieuws we voorgeschoteld krijgen. Ze schatten de waarschijnlijkheid waarmee we fraudeur zijn in, helpen publieke instellingen door besluitvorming en worden ingeschakeld bij verkiezingen om ons stemgedrag te beïnvloeden. Hoe transparant zijn deze algoritmes? Is de mens nog wel autonoom, of heeft hij de regie uit handen gegeven?
Waar de medische wetenschap van oudsher tracht mensen te genezen, rijst nu de vraag waar de grens ligt tussen ‘beter maken’ en ‘verbeteren’; wat noemen we ‘ziek’ of een ‘stoornis’, en wat ‘normaal’?’
De cursus is een filosofische beschouwing op de ethische en sociaal-maatschappelijke aspecten van deze technologieën.

Aanmelding en planning
Je kunt je
aanmelden bij Jeanne Ilsink, tel. 038-4442895, of per e-mail: jeanneilsink@gmail.com.
Informatie over de inleider, Edward van der Tuuk, kun je vinden op: https://filosofieopmaat.wordpress.com/over/
De cursus kost zijn € 70,00, inclusief koffie of thee tijdens een korte pauze.
De bijeenkomsten in 2024-2025 zijn op maandagochtenden.
In 2024 gaat het om
23-9, 28-10, 25-11 en in 2025: 6-1, 3-2, 3-3.
Plaats van filosoferen:
De Marke, Daendelsweg 2.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in