Alles wat je moet weten over de RI&E

Ben je van plan om een onderneming te beginnen of ben je al een tijdje actief en neem je nu personeel in dienst? Dan is het goed om te beseffen dat je ook te maken krijgt met meer verplichtingen. Veiligheid op de werkvloer is namelijk belangrijk en dit geldt voor verschillende sectoren. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en arbeidsongevallen komen helaas nog steeds met regelmaat voor.

En dan heb je natuurlijk ook nog het mentale aspect, want uitval door bijvoorbeeld burn-outs wil je als werkgever ook voorkomen. Arbeidsongevallen zijn natuurlijk nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt de kans op gevaren wel aanzienlijk verminderen met een RI&E. Dit is een afkorting van Risico Inventarisatie en Evaluatie.

De verplichtingen
Maar wat is een RI&E dan precies en wat zijn de verplichtingen? Welnu, met een RI&E breng je in kaart welke risico’s er zijn op de werkvloer en vervolgens welke gepaste acties je kunt ondernemen om de risico’s te minimaliseren. Als werknemers bijvoorbeeld met zware materialen werken, dan is het handig om goede veiligheidsschoenen van DrWorker aan te schaffen.

Een RI&E is in de meeste gevallen overigens niet vrijblijvend en het is belangrijk om dat te beseffen. In principe ben je verplicht om een RI&E te maken wanneer je minimaal één werknemer in dienst hebt. Doe je dit niet? Dan kan de arbeidsinspectie je hoge boetes geven en je kunt bij een eventueel ongeval ook problemen krijgen bij de uitkering van een verzekeringsbedrag.

In de polisvoorwaarden is namelijk vaak opgenomen dat je als werkgever veel maatregelen moet nemen om een ongeval te voorkomen. Je bent niet alleen verplicht om een RI&E op te maken, maar deze moet vaak ook worden getoetst door een arbeidsdeskundige met de juiste certificaten of door de Arbodienst zelf. Je hebt echter niet in alle situaties een RI&E nodig.

Uitzondering 1
Je hebt slechts voor maximaal veertig uur personeel in dienst. Als je bijvoorbeeld een personeelslid hebt die de administratie voor je doet en parttime werkt. Of wanneer meerdere mensen slechts een paar uur per week voor je werken en ze in totaal niet boven de veertig uur uitkomen.

Uitzondering 2
Je maakt gebruik van erkende RI&E instrumenten en hebt een relatief kleine onderneming met maximaal 25 werknemers. Denk bijvoorbeeld aan kleine horecabedrijven, zelfstandigen met een bouwbedrijf, fietsenwinkels met slechts enkele personeelsleden in dienst en ga zo maar door.

Schakel de hulp van een professional in!
Goed om te weten: je mag zelf een RI&E opstellen en deze laten toetsen, maar vaak is het verstandig om de hulp van een professional in te schakelen. Dan weet je zeker dat je RI&E aan alle eisen voldoet en tegelijkertijd haal je er ook meer uit, aangezien de kans op arbeidsrisico’s dan nog kleiner is.

Bron: KvK.nl

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in