Klimt centraal in Voerman Museum Hattem

De Vereniging Vrienden van het Voerman Museum Hattem houdt woensdagavond 28 maart in het Voerman Museum Hattem een lezing met als thema ‘Het Wenen van Gustav Klimt’. De lezing door drs. Hans de Man begint om 19.30 uur.

Gustav Klimt was een Oostenrijkse schilder die leefde van 1862 tot 1918. Hij is onlosmakelijk verbonden met het Wenen van het fin de siècle, de kunststroming die aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw opgang deed. Hij was ook een prominent lid van de kunstenaarsvereniging Wiener Secession.

Met zijn fotorealistische schilderijen was Klimt een van de publiekslievelingen in die tijd. Onder invloed van de stroming Symbolisme en het gedachtengoed van Sigmund Freud veranderde de stijl van Klimt radicaal. De lezing plaatst Klimt in breder perspectief. Zeker zijn vroege werk is gerelateerd aan de stedelijke ontwikkeling van Wenen en in de lezing wordt daarom aandacht besteed aan stedenbouw en architectuur. Ook het Secession-gebouw in Wenen, waar de kunstenaars van de Wiener Secession bij elkaar kwamen, komt aan bod.

Hans de Man studeerde architectonische vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens in Kampen (het huidge ArtEZ) Ook volgde hij een studie Architectuur- en Stedenbouwgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde in 2003 af op een onderzoek naar naoorlogse scholenbouw. De Man werkt nu als zelfstandig architectuurhistoricus en is daarnaast (gast)docent architectuurgeschiedenis bij verschillende instellingen, waaronder ArtEZ academie van bouwkunst in Zwolle.

De lezing op woensdag 28 maart start om 19.30 uur en is gratis toegankelijk voor de Vrienden van het Museum. Voor introducées van de vrienden en andere belangstellenden is de entreeprijs 5 euro per persoon. Maar wie gelijk vriend wordt van het museum ook gratis toegang. Het lidmaatschap is 20 euro per jaar.

Na afloop van de lezing is er gelegenheid om onder het genot van een gratis drankje nog wat na te praten. Vooraf opgeven voor de lezing wordt aangeraden
vriendenvoerman@gmail.com