Nieuwe commissaris van de koning: ‘Eigen identiteit van gemeenten is belangrijk’

John Berends, de toekomstige commissaris van de koning in Gelderland, is geen groot voorstander van gemeentelijke herindelingen in de provincie. Dat zei Berends in een gesprek met mediapartner RTV Apeldoorn. Nu is Berends nog burgemeester van Apeldoorn.

‘De eigen identiteit van de gemeente is veel belangrijker. Pas als blijkt dat een gemeente de producten en diensten naar haar burgers niet meer goed kan verlenen, moeten we kijken hoe dat anders moet’, zegt Berends over dit onderwerp.

Hij vindt het een veel beter idee als de grotere gemeentes de kleinere gemeentes meer ondersteunen en faciliteren. Op 6 februari begint hij Berends aan zijn nieuwe baan als commissaris van de koning van Gelderland. Hij volgt Clemens Cornielje op.

‘Een provincie die tien jaar achterloopt’
Vorige maand verscheen het rapport ‘Bestuurskracht van Gelderland‘, uitgegeven door de provincie Gelderland. Het rapport omschrijft het functioneren van Gelderland als ‘anoniem, niet zichtbaar, een hindermacht die niet aansluit bij de actualiteit en de ontwikkeling in de maatschappij niet kan bijhouden’. Ook rept het rapport over ‘een provincie die tien jaar achterloopt’.

De toekomstige commissaris van de koning geeft aan niet blij te zijn met de uitkomsten van het rapport, maar hij ziet het wel als een extra uitdaging om dat geschetste beeld in zijn ambtsperiode te veranderen.

Verder kijkt Berends vooruit naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten van 20 maart. Hij heeft ook een advies aan de kiezers: ‘Kijk vooral naar het belang van de staten en let niet te veel op de politieke consequenties voor Den Haag’.

Bekijk hier het volledige interview met John Berends:

 

Tekst en beeldmateriaal: Mediapartners Omroep Gelderland en RTV Apeldoorn

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in