Bereikbaarheid Noord Veluwe moet op agenda in Den Haag komen

Een goede bereikbaarheid van de Veluwe is essentieel voor de economie, de inwoners en toeristen en voor het forensenverkeer. Negen Noord-Veluwse gemeenten (Ermelo, Putten, Elburg, Oldebroek, Harderwijk, Nunspeet en Hattem) ijveren ervoor, onder leiding van wethouder Auke Schipper, dat dit onderwerp breed gedragen gaat worden in de Haagse politiek.

Leefbaarheid
Een goede bereikbaarheid is van groot belang voor de Regio Noord-Veluwe. Het stimuleert niet alleen de economie, maar zorgt ervoor dat de inwoners actief kunnen deelnemen aan de samenleving; naar de sportvereniging en op bezoek bij familie en vrienden. Als die bereikbaarheid onder druk komt te staan, dan gaat dat op den duur ten koste van de leefbaarheid.

Doorstroming A28 verbeteren
Door samen de krachten te bundelen willen de gemeenten bereiken dat de doorstroming van de A28 verbetert. Ook de Zuiderzeestraatweg moet in de kader onder handen worden genomen. Zo wil men bijvoorbeeld inzetten op betere fietsverbindingen voor zowel forensen als toeristen, een intercitystation op de Noord-Veluwe, meer duurzame auto’s en mobiliteitshubs met goede overstappunten en bijvoorbeeld deelfietsen.

3 programmalijnen
Het programma Noord-Veluwe Bereikbaar bevat drie programmalijnen die in totaal uit 19 maatregelen bestaan. Deze drie lijnen zijn:

  1. Robuuste netwerken
  2. Duurzaam reizen
  3. Slimme mobiliteit.

2 euro per inwoner
De zeven gemeenten dragen gezamenlijk bij aan mankracht en organisatie voor het uitvoeren van de projecten. Ook de financiële kosten worden gezamenlijk gedragen. Elke gemeente draagt in 2021 1 euro per inwoner bij en van 2022 jaarlijks 2 euro per inwoner. Daarnaast stelt de Provincie Gelderland zich garant voor een deel van de uitvoeringskosten.

Raadsvergadering
De gemeenteraden van de zeven gemeente moeten nog instemmen met de uitvoering van de plannen en de financiering zodat de diverse Noord-Veluwe Bereikbaar-projecten van start kunnen gaan. De gemeenteraad van Hattem vergadert hierover op donderdag 22 april 2021. Deze vergadering begint om 20.00 uur is live te volgen via radio Hattem en tv-Hattem. De vergadering is ook live te volgen via de website van de gemeente Hattem.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in