De GGD’en beginnen versneld met extra vaccinaties tegen corona, de zogeheten boostervaccinaties. Bij GGD Noord- en Oost-Gelderland is gekozen voor 4 vaste vaccinatielocaties en satellietlocaties door de regio. De satellietlocaties zorgen ervoor dat zoveel mogelijk mensen zo dichtbij huis als mogelijk gevaccineerd kunnen worden.
►Er is geen vrije inloop voor de boosterprik, je ontvangt een uitnodiging!◄
Apeldoorn, Harderwijk, Oost Gelre en Wehl worden de vaste locaties in de regio Noord- en Oost-Gelderland. Daarnaast staat de GGD met de satellietlocaties één week in iedere gemeente die geen vaste locatie heeft. Dit is een ‘tour’ van twee maanden om alle gemeenten aan te doen. Na die twee maanden volgt er een nieuwe ronde. In overleg met 18 gemeenten is GGD Noord- en Oost-Gelderland een ’tourschema’ aan het opstellen. Meer informatie hierover volgt binnenkort.
De vaste vaccinatielocatie in Harderwijk is gevestigd in de oude vaccinatielocatie: Strekdam 51, nabij het Dolfinarium. Deze locatie opent op dinsdag 23 november. De vaste vaccinatielocatie in Oost-Gelre opent op maandag 29 november en is gevestigd aan de Varsseveldseweg 8-12 in Lichtenvoorde. Alle vaccinatielocaties zijn vanaf maandag 29 november geopend van 08.00 tot 19.30 uur.
Wat is een boostervaccinatie?
Een boostervaccinatie is een extra vaccinatie bovenop de eerdere basisvaccinatie(s). Het is een prikkel voor het afweersysteem en bedoeld om de bescherming tegen covid-19 te versterken. De booster helpt daardoor tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus. Om goed beschermd te blijven tegen corona, krijgen mensen van 60 jaar en ouder een boostervaccinatie aangeboden.
Uitnodigingsbrief!
De oudste ouderen komen als eerst aan de beurt. Vanaf donderdag 18 november kunnen mensen die zijn geboren in 1931 of eerder en een uitnodigingsbrief hebben ontvangen, een afspraak maken. Een dag later beginnen de GGD’en met de vaccinaties.
De boostervaccinatie van 60-plussers die thuis wonen gaat van oud naar jong. Als de
mensen van 80 jaar en ouder aan de beurt zijn geweest, volgen de mensen van 60 tot en
met 79 jaar. De verwachting is dat de GGD’en in januari 2022 kunnen beginnen met de
vaccinatie van mensen van 60 tot en met 79 jaar.
Voorwaarden boostervaccinatie
Er zijn drie belangrijke voorwaarden voor het halen van de extra vaccinatie bij één van de GGD’en:
- Je kunt deze extra prik pas halen vanaf 6 maanden na jouw laatste coronavaccinatie en het moment waarop je dus volledig gevaccineerd was – óf 6 maanden na jouw laatste besmetting met covid-19.
- Je woont thuis. Als je in een zorginstelling woont, hoef je geen contact op te nemen met de GGD’en. Je krijgt een uitnodiging via jouw instelling en wordt daar gevaccineerd.
- Je krijgt jouw extra prik twee weken voor of twee weken na een eventuele griepprik.
Telefonisch of online inplannen
Via de website www.coronavaccinatie-afspraak.nl kun je 24 uur per dag een afspraak inplannen voor de extra vaccinatie. Je hebt hiervoor een DigiD-inlogcode nodig. Je kunt ook het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer bellen via 0800-7070. Dit kan iedere dag tussen 08.00 en 20.00 uur.
Partner mee?
Als jouw partner mee wilt komen voor een boostervaccinatie, probeert GGD GHOR Nederland daarbij te helpen. Maak in dat geval de afspraak telefonisch en geef aan dat je samen wilt komen. Jouw partner moet 60 jaar of ouder zijn! En voor jouw partner geldt uiteraard ook dat de laatste volledige coronavaccinatie of besmetting met covid-19 een half jaar geleden moet zijn.
Zorginstellingen
Vanaf dinsdag 23 november komen ook inwoners van zorginstellingen aan bod voor een booster, te beginnen bij instellingen met een eigen arts. Zij kunnen vanaf volgende week maandag vaccins bestellen bij het RIVM. Instellingen die niet zelf kunnen vaccineren, kunnen een beroep doen op de GGD’en. Opgeven kan vanaf donderdag 18 november via het verstrekte aanmeldformulier.
Welk vaccin
Je krijgt een boostervaccinatie met een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid op de locaties. Het maakt hierbij niet uit welk vaccin je eerder hebt gekregen. Je kunt niet zelf kiezen welk vaccin je krijgt.
Jongere leeftijdsgroepen
Het heeft op dit moment geen zin om een afspraak in te plannen als je nog géén uitnodigingsbrief hebt ontvangen en dus niet aan de beurt bent. GGD GHOR Nederland controleert iedere dag de ingeplande afspraken op geboortejaar. Wie ongeldig een afspraak maakt, krijgt vooraf bericht dat de afspraak wordt geannuleerd. Of je komt op de vaccinatielocatie niet door de controle.
Vaccinatiestrategie
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bepaalt de volgorde waarin groepen worden gevaccineerd. Leidraad hiervoor zijn de adviezen die de Gezondheidsraad hierover heeft uitgebracht. De startdatum van de verschillende doelgroepen is afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins. Kijk voor de meest actuele volgorde van vaccineren op www.coronavaccinatie.nl.
Geen gevolgen voor coronabewijs
Zowel het coronabewijs voor reizen binnen Europa (DCC) als het coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland blijven geldig, ongeacht een boostervaccinatie. De QR-code in de CoronaCheck-app blijft dus gewoon werken.
Meer informatie over boosters
Meer weten over de boostervaccinaties? Kijk op de website van het RIVM of lees de Veelgestelde vragen van GGD GHOR Nederland.
Zorgpersoneel
Ook zorgpersoneel met direct patiëntcontact krijgt een boostervaccinatie aangeboden. Dit om te voorkomen dat het personeel in de zorg ziek wordt door corona. Het gaat om zorgmedewerkers met direct patiëntencontact in:
- ziekenhuizen
- verpleeghuizen
- kleinschalige woonvormen
- klinische medisch-specialistische revalidatie
- huisartsenpraktijken
- ambulancediensten
- intramuraal ggz
- geestelijke gezondheidszorg (ggz) en ggz-crisisdienst
- wijkverpleging
Ziekenhuizen vaccineren hun eigen personeel en zijn gevraagd ook ambulancepersoneel, huisartsen en hun personeel te vaccineren. Medewerkers in andere zorgsectoren kunnen terecht op de GGD-locaties. Dit wordt regionaal georganiseerd. Zorginstellingen die dat kunnen en willen, kunnen ook voor de optie kiezen om zelf hun medewerkers te vaccineren.