Hattemerpoort genomineerd voor Gelderse prijs

Het project Hattemerpoort is genomineerd voor de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit. Het thema van deze tweejaarlijkse prijs van de provincie Gelderland is dit jaar ‘Brede blik op ruimte’.

Het stemmen voor de publieksprijs van de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit is dee week gestart. En de eerste stemmen zijn al binnen binnen. Breng jouw stem uit via
www.gelderland.nl/gprk2020-stemmen

Het het project Hattemerpoort heeft de natuur en recreatie tussen Veluwe en IJssel meer ruimte hebben gekregen. Nieuwe bosjes, waterpoelen en kruidenrijke graslanden zorgen voor allerlei (zeldzame) planten en dieren. Ook zijn er verschillende obstakels opgeruimd zoals de voormalige papierfabriek in Wapenveld. Daardoor kunnen dieren makkelijker tussen de Veluwe en de IJssel heen en weer trekken.

‘In de Hattemerpoort tussen Hattem en Wapenveld verbinden we de Veluwe met de IJssel voor planten
en dieren.’

Reactie wethouder
Wethouder Auke Schipper is blij met de nominatie. ‘Uiteraard vind ik het prachtig dat we genomineerd zijn voor deze prijs van de provincie Gelderland. Bij de prijs wordt gekeken naar een brede blik op ruimte en dat is zeker iets waar we in de Hattemerpoort mee bezig zijn. De Hattemerpoort is een unieke overgang tussen Veluwe en IJssel waar meer ruimte is gemaakt voor de natuur. De samenwerking met allerlei partners uit Hattem, Heerde en omgeving is erg belangrijk en van grote meerwaarde in dit project. We kijken met spanning uit naar de bekendmaking van deze prijs.’

Hattemerpoort bestond uit elf deelprojecten. Na vier jaar werken zijn nu alle projecten af, of in een vergevorderd stadium. Ze zijn uitgevoerd door onder meer Geldersch Landschap & Kasteelen, Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeenten Heerde en Hattem. Natuur en Milieu Gelderland was in opdracht van de provincie Gelderland de gebiedsregisseur en coördineerde de uitvoering. Die taak zit er nu op.

Ruimtelijke kwaliteit
Met de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit bevordert de provincie de dialoog over hoe we onze eigen leefomgeving inrichten en of we daar goed in slagen. Koesteren, behouden, versterken of vernieuwen we onze ruimtelijke kwaliteit? Over kwaliteit kunnen we lang discussiëren, maar kwaliteit moet je vooral laten zien. Dus waar in Gelderland zijn mooie projecten gerealiseerd?
Er zijn twee prijzen: een juryprijs en een publieksprijs. Beide zijn € 10.000,- waard. De winnaars worden in december bekendgemaakt.

Voor de prijs zijn 20 projecten genomineerd. Alle genomineerden staan vermeld op de website van Sprekend Gelderland.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in