Komt er eindelijk een herten-corridor bij de Hattemse Golfclub?

Langs het Apeldoorns Kanaal, ter hoogte van de golfbaan van Hattemse Golfclub bevindt zich een damwand. Deze wand vormt een onneembare hindernis voor zowel groot als klein wild.

Faunavriendelijke oevers
Aan de westzijde zijn ter hoogte van het voormalig Berghuizen Papierfabriek-terrein (BPF-terrein) de oevers al faunavriendelijk ingericht. Groot wild (edelherten, reeën) evenals klein wild (dassen) kunnen vanaf de Veluwe naar de uiterwaarden van de IJssel komen via het Apeldoorns Kanaal. Maar de omgekeerde route gaat niet, aangezien de damwand te hoog is voor het wild en de dieren lopen hier dan vast.

Natuurorganisaties en de provincie pleiten daarom al jarenlang voor een brede Fauna-uittreedplaats (FUP) aan de oostoever van het Apeldoorns Kanaal. Omdat de faunapassage Hattemerpoort hier al smal is, is het noodzakelijk dat de FUP robuust is. Dit wil zeggen dat liefst over de gehele lengte van de Hattemerpoort de dieren het kanaal moeten kunnen passeren.

Unieke kans
Maar niet alleen de damwand vormt een barrière, tussen het BPF-terrein en de golfbaan staat een, voor het wild te hoog, hek. Maar nu doet zich een unieke kans voor, want het hek is omgewaaid en moet vernieuwd worden. De Vereniging Landschap en Milieu Hattem (VLMH) heeft het omgewaaide hek bij de provincie gemeld en gevraagd een lager hek terug te plaatsen.

Komt wens uit?
Vanuit de Hattemse Golfclub is bereidheid getoond om de damwand van zand te voorzien, zodat wild hier tegenaan kan klimmen en via de golfbaan weer naar de Veluwese bossen kan migreren. Een grotere FUP (en liefst meerdere FUP’s) is al jaren een enorme wens van de VLMH die nu lijkt uit te komen.

 

1 REACTIE

  1. Een snelle oplossing lijkt me hier toch mogelijk.
    Weinig problemen te verwachten, dus…. vandaag beginnen. Wie pakt het op?

    Fractie Lokaal Waterbeheer
    Waterschap Vallei en Veluwe
    Jan van der Kolk fractievoorzitter

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in