Veluwse edelherten binnenkort weer welkom ’thuis’

De sloop van de gebouwen van de voormalige Berghuizer Papierfabriek in Wapenveld zit in de laatste fase. Alleen de schoorsteen van de warmtekrachtcentrale staat nog overeind. Het terrein wordt teruggegeven aan de natuur. ‘Edelherten kunnen straks eindelijk het leefgebied weer bereiken waar ze thuishoren’, zegt Cor Heidenrijk van de agrarische natuurvereniging Veluwe IJsselzoom.

Gewei verstrikt tussen struiken
Edelherten hebben een open gewei, legt Heidenrijk uit. Van oudsher leefden ze in grasrijke gebieden. Daar konden de dieren met hun gewei niet verstrikt raken tussen struiken en takken. Door de mens zijn de edelherten uiteindelijk verdreven naar de Veluwe. De sloop van de papierfabriek is een van de maatregelen die nodig zijn om de droge Veluwe en de natte IJsseluiterwaarden met elkaar te verbinden.

Kanaal overzwemmen
Om de oevers van de IJssel te bereiken, moeten dieren ook het Apeldoornsch Kanaal oversteken. Die vormt volgens Joost Reijnen van de Gelderse Natuur- en Milieufederatie op dit moment nog een barrière. De wal is te steil voor dieren om uit het water te komen. ‘Er zal dan ook nog een uittreedplaats voor edelherten worden aangelegd. Als edelherten weer op de kant kunnen komen, dan kunnen andere dieren dat ook.’

Ecologische hoofdstructuur
De Hattemerpoort maakt deel uit van het landelijke netwerk om natuurgebieden met elkaar te verbinden. Door bezuinigingen in het verleden zijn plannen hiervoor deels teruggedraaid, waardoor het leefgebied van de Veluwse edelherten straks aan de oevers van de IJssel bij Hattem stopt.

In de oorspronkelijke plannen zou het natuurgebied via de Overijsselse Vecht doorlopen tot aan Duitsland. Heidenrijk hoopt dat het in de toekomst toch nog zover zal komen. Ook nu al vindt hij de miljoenen die de herinrichting van de Hattemerpoort kost geen weggegooid geld. ‘Alleen al dat hier over een aantal jaren wellicht burlende herten staan, maakt het de moeite waard.’

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in