‘Op de historische tour in Hattem’

Campingspecalist ASCI bracht onlangs een bezoek aan onze Hanzestad Hattem. Een sfeerverslag staat binnenkort in het maandblad Freelife. Maar hier lees je al het verhaal van het enthousiaste testteam Cultuurliefhebbers van ASCI.

“Net onder Zwolle ligt het karakteristieke stadje Hattem. Vanwege zijn bekende musea, tal van historische gebouwen en boeiende geschiedenis is Hattem dé uitgelezen plek voor Joop en Tonny van het testteam Cultuurliefhebbers. Met stevige schoenen aan, een goed humeur en een aangenaam temperatuurtje kan het dagje cultuur snuiven beginnen.

Het volgepakte programma van vandaag begint lekker vroeg; al voor tienen zitten Joop en Tonny klaar in de entreeruimte van het Nederlands Bakkerijmuseum, een van de drie musea die het testteam gaat ontdekken. Maar eerst moet er wat energie opgedaan worden. Met een verse kop koffie en een reuzenkrakeling (en die is echt héél groot) wordt er alvast gepraat over de verwachtingen van de dag. En dat Hattem direct indruk heeft gemaakt, wordt al snel duidelijk.

Leukste uitje van Gelderland
‘’Wisten jullie dat ons museum dit jaar is uitgeroepen tot leukste uitje van Gelderland?’’ De medewerkster van het museum kan een licht gevoel van trots niet onderdrukken. Dat belooft wat. Met drie panden, waarvan twee verbonden worden door een tunnel onder de straat, is er genoeg expositieruimte. Bij binnenkomst in het eerste pand verschijnt er gelijk een glimlach op het gezicht van Tonny. ‘’Hé, die kraan hadden ze bij mijn opa ook.’’ De toon is gezet; in het Bakkerijmuseum stap je echt even terug in de tijd.

De vele machines, meubels en andere voorwerpen laten de geschiedenis van het brood- en banketbakken prachtig zien. Overal is achtergrondinformatie te lezen en de nagemaakte broden, taarten en snoepjes laten het water in de mond lopen bij het stel. En dat het naar vers brood ruikt, is ook een prettige bijkomstigheid. ‘’Wat is alles goed nagebouwd!’’, zegt Tonny nadat het grootste deel van het museum bezocht is. ‘’En wat leuk om allemaal herinneringen op te halen aan vroeger’’, besluit Joop de geslaagde eerste activiteit.

Geschiedenis met gids Gerard
Klokslag half twaalf is het tijd voor een stadswandeling. Gids Gerard Libert is degene die de cultuurliefhebbers in anderhalf uur de meest interessante plekken van Hattem laat zien. De tour begint in een steegje tegenover het Bakkerijmuseum, waar ze uitzicht hebben op de weilanden rondom de pittoreske Hanzestad. Ook de IJssel is in de verte nog te zien. ‘’Ik begin mijn stadstour graag met een korte introductie over de directe omgeving van Hattem’’, zegt Gerard. Joop en Tonny letten goed op en geven antwoord op de eerste vragen die de gids op ze afvuurt. De klik is er gelijk en met links en rechts een grap is het ijs gebroken.

In rap tempo komen de belangrijkste gebouwen en monumenten van Hattem voorbij; het Daendelshuis, de Grote of Andreaskerk, de Franse School, Het Hoge Huis, de Kooi van Wassenaar en de Dijkpoort. Met boeiende anekdotes over deze bouwwerken en hun roemruchte bewoners laat Gerard de geschiedenis echt tot leven komen. Joop en Tonny zijn dan ook erg onder de indruk. En er zijn ook wel wat gelijkenissen met Tonny’s geboortestad. ‘’De mooie gebouwen, steegjes, hofjes doen me denken aan Maastricht.’’ Na een onderhoudende wandeling neemt Gerard afscheid van Joop en Tonny, die even op adem komen tijdens een uitstekend verzorgde lunch bij Everyday Bread.

Anton Pieck en Voerman
Met de luxe broodjes gezond en rosé achter de kiezen, kunnen de cultuurliefhebbers er weer tegenaan. Twee musea op steenworp afstand van elkaar, het Anton Pieck Museum en het Voerman Museum, hoeven ze zich de komende uurtjes niet te vervelen. De veelzijdige Pieck heeft sinds 1984 een museum vol schilderijen, etsen en tekeningen in Hattem. De romantische en sprookjesachtige taferelen vallen duidelijk in de smaak. Het werk van Janneke Brinkman, te zien op de eerste verdieping, helaas wat minder. Tonny’s eerlijke oordeel: ‘’dit is knap gemaakt, maar voor mij toch echt te zoet.’’

De variatie in schilderstijlen en onderwerpen in het Voerman Museum spreekt de cultuurliefhebbers erg aan. Vooral de landschapsschilderijen van Hattem met gedetailleerde wolkenluchten, zijn wel aan hen besteed. Er is ook een tijdelijke tentoonstelling van Sybil Heijnen te zien. ‘’Ik vind dit eerlijk gezegd niet zo mooi’’, laat Tonny zich ontvallen. Ook Joop is geen groot fan van de moderne schilderijen versierd met koeienhuiden. Even verderop stuit het testteam op een schilderij van een winterlandschap, geschilderd door Voerman Sr. Joop: ‘’Wat ontzettend knap gemaakt, net een foto.’’ En ook Tonny is fan: ‘’Zo realistisch, je zou er zo in lopen.’’

Het is duidelijk dat dit schilderij de absolute winnaar van de dag is. Of nee, dat is eigenlijk Hattem zelf. Want als Joop en Tonny even later buiten staan, zijn ze al bezig om een nieuw bezoek aan dit bijzondere Hanzestadje te plannen.”

ACSI FreeLife magazine is een product van ACSI FreeLife BV, waarvan campingspecialist ACSI één van de oprichters is. Het Nederlandse bedrijf is al meer dan 50 jaar actief in de kampeerwereld en een begrip onder kampeerders en campings.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in