Hoe bereken ik mijn schadevergoeding?

U heeft letselschade opgelopen door een ongeluk. In de meeste gevallen heeft u dan recht op schadevergoeding. Om al uw schade vergoed te krijgen, moet u alle schadeposten berekenen en bij elkaar optellen. In dit artikel vertellen we u daar meer over.

Schadeposten die u vergoed krijgt
U wilt weten waar u aan toe bent. Daarom bent u op zoek naar informatie over het berekenen van uw letselschadevergoeding. De schadeberekening is een complexe taak waarin u al uw schadeposten meeneemt. U kunt hierbij denken aan:

  • Gemiste inkomsten, bijvoorbeeld wanneer u maar 75% van uw loon krijgt uitbetaald
  • Medische kosten, waaronder de kosten voor uw eigen risico
  • Studievertraging
  • Huishoudelijke hulp, ook als u door familie of vrienden wordt geholpen
  • Oppas voor de kinderen of uw huisdieren
  • Kosten zonder nut, bijvoorbeeld een bioscoopabonnement die u tijdelijk niet kunt gebruiken
  • Schade die tijdens het ongeluk is veroorzaakt aan uw persoonlijke eigendommen
  • Smartengeld voor uw pijn en verdriet
  • Wettelijke rente

Sommige schadeposten kunt u eenvoudig bij elkaar optellen. Andere schadeposten vereisen een speciale berekening. Hieronder ziet u daar twee voorbeelden van.

Berekening huishoudelijke hulp
U heeft recht op een vergoeding voor huishoudelijke hulp. Als u hier iemand voor inschakelt, kunt u de facturen van de hulp meenemen in uw schadeberekening. Het komt alleen ook vaak voor dat slachtoffers door familie of vrienden worden geholpen. Ook dan heeft u recht op een vergoeding voor deze hulp. De grote vraag is dan: hoe berekent u deze kosten? De Letselschade Raad heeft hier een speciale richtlijn voor opgesteld: de Richtlijn huishoudelijke hulp.

Stel dat u uw arm heeft gebroken door een verkeersongeval. U woont alleen, maar uw familie woont in de buurt en doet het huishouden voor u tot uw arm is hersteld. In deze situatie moet de tegenpartij € 74,00 per week aan u vergoeden. Als u na 3 maanden nog steeds hulp nodig heeft, kunt u vanaf dat moment een tarief van € 10,00 per uur rekenen.

Het bedrag dat u vergoed krijgt, is anders als u:

  • met iemand samenwoont
  • een gezin heeft met inwonende kinderen onder de 5 jaar
  • een gezin heeft met inwonende kinderen boven de 5 jaar

Daarnaast wordt er ook nog een onderscheid gemaakt tussen licht tot matig en zwaar letsel. Als u na een periode van 6 maanden nog steeds huishoudelijke hulp nodig heeft, moet de verzekeraar een redelijke vergoeding blijven betalen. Deze vergoeding komt u samen overeen.

Berekening smartengeld
U heeft altijd recht op smartengeld als u recht heeft op schadevergoeding. Deze vergoeding is bedoeld als erkenning voor uw leed. Daardoor is het een zeer complexe schadepost. Om het smartengeld te bepalen, kijkt u onder andere naar:

  • hoeveel pijn u heeft geleden
  • hoe ernstig het ongeval was en hoeveel impact dit op u heeft gehad
  • de aard van uw letsel: heeft u tijdelijk of blijvende schade opgelopen?
  • eventuele littekens en welke invloed die hebben op uw leven
  • de gevolgen van het ongeval en uw letsel op uw dagelijkse leven
  • hoe lang uw herstelperiode heeft geduurd en hoeveel u zich daarvoor heeft moeten inspannen

Daarnaast gebruikt een ervaren jurist voor de berekening van het smartengeld ook de Smartengeldgids. Deze gids wordt ieder jaar herzien en aangevuld met de nieuwste uitspraken over smartengeld in letselschadezaken.

Het blijft heel ingewikkeld om een bedrag te verbinden aan uw pijn en verdriet. Hier bestaat ook geen rekenformule voor, omdat al deze punten heel persoonlijk zijn. De Smartengeldgids geeft daarom wel houvast.

Kies voor de maximale berekening van uw schadevergoeding
Begint het u al te duizelen van alle schadeposten waar u rekening mee moet houden? Schadevergoeding berekenen is een tijdrovende en complexe juridische taak. Als u alvast wilt weten waar u minimaal recht op heeft, kunt u de gratis rekentool gebruiken op de website van Letselschade-berekenen.nl.

Wilt u daarna toch liever hulp bij het berekenen van de maximale schadevergoeding? Dan kunt u een ervaren jurist inschakelen van JBL&G. U krijgt dan een persoonlijke jurist toegewezen die gratis voor u werkt. De verzekeraar van de tegenpartij moet namelijk ook de buitengerechtelijke kosten vergoeden. Kies daarom altijd voor juridische hulp na een ongeval.  Uw persoonlijke jurist kan u dan helpen bij het berekenen en claimen van de maximale schadevergoeding. De schadevergoeding waar u recht op heeft.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in